
Yksi mielenkiintoisimpia esimerkkejä kenkien vaikutuksesta terveyteen on Houstonin poliisilaitoksen kokemukset viime vuosina. Ken Bob kertoo tästä kirjassaan.
Houstonin poliisivoimissa muutoksen kohteena eivät olleet poliisit, vaan poliisihevoset. Ne olivat oireilleet pitkään, ja monilla hevosilla oli ollut kroonisia jalkavaivoja ja käytöshäiriöitä lukuisia vuosia.
Tiedätkö muuten, miksi hevosia alettiin kengittää?
Ensimmäiset kengät otettiin käyttöön todennäköisesti muutama vuosisata ennen ajanlaskun alkua Roomassa, mutta nämä olivat tilapäisesti käytettäviä kenkiä tai nahkasuojia. Ensimmäisistä kavioihin naulattavista kengistä tuli yleisiä 1000-luvun Euroopassa.
Hevosia kengitettiin, koska ne joutuivat välillä raskaisiin töihin erilaisissa olosuhteissa kuin mihin eläimet olivat tottuneet villeinä aroilla eläessään. Tarve kengille korostui, kun hevosia pidettiin kosteissa talleissa, joissa veden lisäksi oli ammoniakkia virtsasta. Kuiviin aroihin ja jatkuvaan liikkumisen tottuneet kaviot pehmenivät näissä oloissa, mistä taas aiheutui lukuisia muita terveysongelmia. (Kuitenkin jo antiikin ajoilta on säilynyt kirjoitettuja ohjeita, miten hevostallien maapohja pitäisi olla kuivuutta edistävää pikkukiveä…)
Hevosten kengät eivät ehkäisseet mitenkään kavioiden pehmenemistä tai suojelleet ammoniakilta, mutta ne olivat ainoa keino suojella jo pehmentyneitä kavioita.
Takaisin Houstoniin. Kun Houstonin poliisihevosilta oli poistettu kengät, yksi kerrallaan niiden sairauskulut ja -päivät vähenivät. Käytöshäiriöiset yksilöt muuttuivat hyvinvoiviksi, ja kavio-, jänne- ja selkäongelmat vähentyivät lähes olemattomiin.
Kenkien käyttöön ei ole palattu kokeilun aloittamisen jälkeen. Tarvittaessa hevosille käytetään ohuita nahkaisia “paljasjalkakenkiä” suojaamiseen ja palautumiseen. Jos hevosten paljasjalkakokeilut kiinnostavat enemmänkin, voit lukea lisää englanniksi Houstonin poliisin kokemuksista.
Näihin kokemuksiin verraten voisimme siis olettaa evoluution hoitaneen myös ihmisten raajojen “rakennesuunnittelun” kohtuullisen hyvin…
Kuva: wildlife_encounters (CC BY 2.0)