Paljasjalkakengät / barefoot-kengät talvikäyttöön

Millaiset paljasjalkakengät sopivat talvikäyttöön?

Kengillä on yksi hyvin käytännöllinen tarkoitus – jalan suojaaminen. Haaste onkin löytää mahdollisimman minimalistiset kengät, jotka eivät häiritse luonnollista asentoasi ja askellustasi, mutta suojaavat talven pakkasilta ja lumelta. Sopivia kenkiä etsiessä tulee ottaa huomioon muutama asia. Millaisen mallin valitset? Käytätkö sukkia? Millainen pito kengissä tulee olla?

Lumen ja jään ei tarvitse pitää paljasjalkajuoksijoita kotosalla.

Kaikista yksinkertaisin ratkaisu kevyeen pakkassäähän voi olla villasukat – parit villasukat päällekkäin pitävät kylmyyden poissa ja antavat hyvin tuntuman maahan.

Loskan ja sateen keskelle tarvitaan kuitenkin jotain, joka pitää jalat kuivina.

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät

Merrell Trail Glove 7 GTX voivat olla hyvä vaihtoehto, kun etsit vedenpitäviä paljasjalkakenkiä. Lue tuotearvostelumme.
Miesten Merrell Trail Glove 7 GTX
Naisten Merrell Trail Glove 7 GTX

Vibram FiveFingers

Vibram FiveFingers -mallistosta löytyy muutama malli, jotka ovat vedenpitäviä/vettähylkiviä:

  • Lontra / Lontra LS
  • Bikila Evo WP
  • Speed LR / Speed XC
  • Spyridon MR / Spydiron MR Elite
  • Trek Ascent / Trek Ascent LR
  • Trek Ascent Insulated (tämä on erityisesti kylmille keleille tarkoitettu vuorattu paljasjalkakenkä)
  • Trek Pro
  • CVT Wool – Ei vedenpitävä, mutta nimensä mukaisesti vuorattu ja kylmään keliin tarkoitettu.

Näiden saatavuus valitettavasti vaihtelee todella paljon, joten emme suoraan pysty kertomaan mistä löytyvät – kannattaa selata läpi mallit täällä, jonne pyrimme listaamaan kulloinkin suomalaisista verkkokaupoista saatavilla olevat FiveFingers-mallit: klikkaa tästä selataksesi FiveFingers-malleja
(kokojen saatavuus tosin myös voi olla heikohkoa – kannattaa siis olla nopea jos löytyy)

Alla tarkemmin muutama malli esiteltyinä.

Vibram FiveFingers Lontra

Erityisesti FiveFingers Lontra sopii talvijuoksemiseen ja pitää jalkasi lämpimänä myös talvella. Lontran tukevampi olemus ja moninkertainen päällinen luovat paitsi puskurin kylmää ilmaa vastaan, antavat myös lisää pitoa liukastumista vastaan. Kevyt fleecevuori tarjoaa myös vähän lisälämpöä jalalle. Lisäksi nilkassa oleva pidennetty neopreenikangas suojaa lumelta ja kosteudelta tehokkaasti pitäen lämmön kengän sisällä. Lontra on todettu jopa ilman sukkia mukavaksi aina -6 celciusasteeseen saakka.

Katso nyt saatavilla olevat FiveFingers-kenkämallit.

Vibram FiveFingers Bikila Evo WP

Vibram FiveFinvers Bikila Evo WP vedenpitävät paljasjalkakengät talvikäyttöön

Vibramin uusin erityisesti talvikäyttöön kehitetty malli on FiveFingers Bikila Evo WP. Kengässä on pidempi varsi, ja arvioiden mukaan erittäin pitäväksi jopa jäällä todettu erikoispohja. Bikila Evo WP on täysin vedenpitävä jalkapöydän puoliväliin asti. Varvasosasto on selvästi jäykempi kuin muissa FiveFingers-malleissa, mutta muuten kengät tuntuvat samalta tutulta merkiltä.

Valitettavasti Bikila Evo WP:n saatavuus on ainakin Suomessa toimivista verkkokaupoista tällä hetkellä heikko. Toivottavasti uusia tulee pian. Katso yllämainitut muut mallit sekä selaa ao. linkistä mitä tällä hetkellä löytyy.

Katso nyt saatavilla olevat FiveFingers-kenkämallit.

Feelmax

Myös suomalaiselta Feelmaxilta löytyvät talvikäyttöön (tai ainakin hieman kosteampiin oloihin) soveltuvat paljasjalkakengät, kuten Feelmax Kuuva 2 (korkeavartinen malli), Vasko tai Aapa.

Vivo Barefoot Evo II

Kolmas hyvä talvivaihtoehto on Vivo Barefootin Evo II. Vivo Barefoot on uudelleenmuotoillut parhaiten myyneen Evo-mallinsa tarjoamaan ylimääräistä suojaa kylmältä. Malliin on lisätty lycravuori, vettä hylkivä verkko, polyuretaanista tehty suoja sekä irroitettava 3mm paksu EVA sisäpohja eristämään jalka kylmältä, jotta voit liikkua ulkona tavalliseen tapaan, säästä riippumatta.

Evo II:n anatominen muoto ja pohjan korottomuus mahdollistavat jalan luonnollisen liikkeen, ja ultra-ohut, patentoitu ulkopohja suojaa tehokkaasti teräviltäkin esineiltä silti tukien kehon omaa asentoaistia tehokkaasti. Kenkämalli on suunniteltu monipuoliseen käyttöön erilaisissa maastoissa tarjoten silti korkealuokkaisen paljasjalkakokemuksen paikasta ja säästä riippumatta.

Katso nyt saatavilla olevat Vivobarefoot-kenkämallit.

Kuva: clarkmaxwell (CC BY-NC-ND 2.0)