Paljasjalkakenkien oikea koko? 7 vinkkiä sopivien paljasjalkakenkien valintaan ja koko-opas

Paljasjalkakenkien oikea koko riippuu valmistajasta, ja paljasjalkakenkien koon valinta eroaa monesti tavallisten kenkien kokovalinnasta. Alla kootut vinkit sopivien paljasjalkakenkien valintaan sekä tarkemmin koon valinnasta yleisimmiltä valmistajilta.

Huomioi, että monilla (etenkin perinteisenpien lenkkareiden) valmistajilla on myös “paljasjalkakenkämalleja”, jotka ovat enemmänkin välimuotoja kuin täysiverisiä paljasjalkakenkiä. Ne saattavat olla joillekin käypä valinta esimerkiksi väliajan kengiksi, paljasjalkakenkiin vähitellen sopeuduttaessa. Alla olevat seikat on kuitenkin kirjoitettu enemmän puritaanisemmasta näkökulmasta.

1. Kenkien tulee olla joustavat ja taipuisat

Jalkojesi tulee voida taipua ja kääntyä luonnollisesti paljasjalkakengissä. Jalkineen nilkka- ja kärkiosan sopiva taipuisuus auttaa pitämään jänteet sekä nivelet vahvoina ja terveinä. Lisäksi juoksu paranee sekä kehittyy luontevasti. Mikäli kengät estävät jalan luonnollisen liikkeen, lihakset, jänteet sekä nivelet eivät pysty vahvistumaan ja rasitusvammojen riski kasvaa. Tarkista kenkämallin pohja ja varmista, että se on joustava ja muotoutuu alustoille joilla tulet juoksemaan. Pohjien tulee olla kestävät mutta joustavat, jotta voit tuntea kaikki erilaiset maanpinnan muodot jaloillasi ja mukauttaa askelluksesi siihen sopivaksi.

2. Luonnollisen muotoinen pohja

Tarkista jalkineen sivuprofiili varmistuaksesi siitä, että pohjan muotoilu mukailee jalkapohjaa. Paljasjalkakenkien ideana on suojata jalat teräviltä esineiltä, mutta ei lisätä paljoa ylimääräistä jalan ja maan väliin. Tämä tarkoittaa, että kengän pohjan tulee olla jotakuinkin tasainen ja että kantapään alla ei ole korotusta. Pehmustetun ja muotoillun pohjan puuttuminen saattaa tuntua ensin erilaiselta kuin mihin olet tottunut, mutta huomaat pian sen tuomat edut.

3. Mahdollisimman vähän tai ei lainkaan iskunvaimennusominaisuuksia

Vaikka iskunvaimennusta tarjoavat ominaisuudet kuulostaisivat järkeviltä juuri juoksujalkineissa, ne voivat vaikuttaa negatiivisesti sinuun ja suoritukseesi. Perinteiset pehmustukset, jotka on suunniteltu vaimentamaan iskuja kantapäällä astuvassa juoksutyylissä, asettavatkin itse asiassa enemmän painetta jalkojen ja polvien nivelille. Se johtuu siitä, että kantapäille painottuva askellus juoksemisessa aiheuttaa kovempia iskuja koko alaruumiiseen. Tämä puolestaan aiheuttaa helposti ylimääräistä rasitusta paikkoihin, joihin rasitusta ei kuuluisi luonnollisesti juostessa kohdistua, kuten esimerkiksi polviin. Tärkeintä paljasjalkakenkien kanssa juoksemisessa on oppia oikea juoksutyyli.

4. Ei keinotekoisia “juoksua parantavia” tai “eteenpäin vieviä” ominaisuuksia

Monissa moderneissa juoksukengissä on ominaisuuksia, joiden tarkoitus on auttaa kenkien pitoa ja kantapään ponnistusta vieden käyttäjäänsä “aktiivisesti” tai “rullaavasti” eteenpäin. Näitä ominaisuuksia jalkasi eivät todellisuudessa tarvitse ja niiden tulee puuttua oikeista paljasjalkakengistä.

5. Kenkien hyvä hengittävyys

Jalkojesi on tärkeää saada hengittää ja hikoilla. Valitse paljasjalkakengät jotka tukevat luonnollista ja tehokasta ilmanvaihtoa käytön aikana. Tämä auttaa pitämään jalat terveinä sekä olon miellyttävänä.

6. Kenkien keveys

Keveys on yksi paljasjalkakenkien valteista; energiaa ei kulu niin paljon kenkien nosteluun. Valitsitpa minkä malliset kengät tai tossut tahansa, niiden paino ei saisi olla juurikaan yli 230 – 280 grammaa per jalkine.

7. Riittävästi tilaa jalalle ja varpaille

Etsi kenkämalleja, joissa on riittävästi tilaa jalkaterälle ja varpaille, myös askeltaessa. Varpaat levittyvät luonnollisesti, kun siirrät painon yhdelle jalalle, jolloin leveys on suurempi kuin paikallaan molemmilla jaloilla seistessä. Vältä kiusausta valita kengät, jotka istuvat hyvinkin tiukasti jalan ympärillä. On parempi valita malli, jossa jalka mahtuu astumaan luonnollisesti ja miellyttävästi. Kun etsit täydellisiä paljasjalkakenkiä, muista tarkistaa lestin leveys jalkasi leveimmästä kohtaa. Sopiva kenkä ei veny leveyssuunnassa varpaiden painamana kun astut sille, ja on tasaisella alustalla litteänä pintaa vasten.

Paljasjalkakenkien koko-opas

Tarkista alla olevasta oppaasta vielä ohjeet sopivien paljasjalkakenkien valintaan valmistajittain:

1. Vibram FiveFingers

Vibram Fivefingers Komodo SportVarpaiden ja kannan on hyvä istua mukavasti omissa uomissaan siten että pisin varvas hipoo oman osionsa kärkeä. Tavallisten lenkkareiden suositeltu sentin liikkumavara ei päde näihin paljasjalkakenkiin.

Varpaat saavat koskea oman tilansa kärkeä, mutta pidä huoli että varpaat mahtuvat suoristumaan. Mikäli varpaat ovat lytyssä eivätkä mahdu suoraksi, vaihda yhtä suurempaan kokoon. Mikäli taas varpaita liikuteltaessa ne helposti tippuvat ulos omista osioistaan, vaihda yhtä numeroa pienempään kokoon.

Ihanteellista olisi löytää juoksukenkäpari joka paitsi tuntuu miellyttävältä, mutta antaa jalan myös liikkua luonnollisesti ja saa sinut unohtamaan että jaloissasi on kengät.

FiveFingersin oma kokotaulukko (englanniksi) ja jalan mittausopas (englanniksi).

Vibramin FiveFingers -kokotaulukon numerot viittaavat jalkaterän pituuteen, eivät kenkäkokoon. Erilaisen kenkätyypin vuoksi jalkaterän pituus on FiveFingersille paras tapa numeroida kengänkoot perinteisen kengännumeron sijaan, koska usein koko vaihtelee merkeittäinkin.

FiveFingersillä on kokoja aina 27,5 tuumaan (32,4 cm) eli kokoon 50 (EU) asti. Löytääksesi oikean koon, mittaa jalkateräsi pituus kantapäästä pisimmän varpaan päähän, käännä pituus tuumakokoon, ja tarkista oikea koko valmistajan omasta kokotaulukosta.

Ota huomioon että vaikka tämä opas on tarkin mahdollinen ohjeistus oikean koon löytämiseen, emme voi taata kenkien sopivuutta erityyppisten jalkojen vuoksi. FiveFingersin istuvuus on tarkka ja ei aina vastaa perinteisten juoksukenkien tuntua, joten on myös hyvä mikäli voit sovittaa kenkiä virallisella jälleenmyyjällä tai, jos tilaat paljasjalkakengät netistä, tilata useamman koon samalla.

Tässä Vibramin oma video jalan mittaamisesta:

Vibram FiveFingers -kengät Spartoo.fi:ssä / Footway.fi:ssä
t?a=1119705543&as=1129432370&t=1&tk=1&i=1imp?type(inv)g(19690728)a(2200642)

Vibramin FiveFingersistä poiketen muiden merkkien paljasjalkakenkien koot ovat yleensä suhteutettu perinteisiin kengänkokoihin. Alla näiden koko-ohjeistukset.

2. Feelmax

feelmax_panka-1Feelmaxeissa kannattaa jättää pituuteen n.1 cm tilaa varpaille. Feelmaxit ovat erittäin joustavat, joten ne muotoutuvat hyvin erimuotoisiin jalkoihin.

Kengät ovat myös erityisen leveät varpaiden kohdalta, joten varpaat mahtuvat hyvin leviämään askeltaessa.

Kokotaulukko täällä.

Mittaamalla jalkaterän pituuden ja vertaamalla sitä taulukkoon saat valittua oikean kokoiset jalkineet. Saat selville kokosi kun laitat kantapääsi kevyesti seinää vasten, ja otat mitan seinästä uloimman varpaan kärkeen. Vertaa mittaustulosta annettuun taulukkoon, ja lisää vielä peukalon levyinen käyntivara.

3. Merrell Barefoot

Merrell barefoot kengätSopivan koon löytäminen Merrellin Barefoot -paljasjalkakenkävalikoimasta riippuu omasta tyylistäsi. Parasta olisi, mikäli pääset sovittamaan kenkiä ennen ostopäätöstä. Mikäli sovitusmahdollisuutta ei ole, käytä seuraavia ohjeita apuvälineenä koon valintaan:

 • Paljasjalkakenkien koot ovat samat kuin muissa Merrellin urheilujalkineissa.
 • Koon valinnassa kannattaa ottaa myös huomioon, millaisesta istuvuudesta yleensä pidät ja käytätkö sukkia jalkineiden kanssa.
 • Kengän tulee olla kohtuullisen tiukka kantapään ja jalan kaaren ympärillä, mutta jalkaterällä ja varpailla pitää olla tilaa levittyä. Etenkin varpaiden levittäminen ja käyttäminen vapaammin on osa paljasjalkakenkien ideologiaa.
 • Jos et käytä sukkia ja haluat jalkineiden istuvan hieman tiukemmin, voit tilata ½ kokoa pienemmän parin.

Kokotaulukon löydät täältä.

Merrell Barefoot-kengät Spartoo.fi:ssä / ScandinavianOutdoor.fi-kaupassa
t?a=1119705543&as=1129432370&t=1&tk=1&i=1

4. Vivobarefoot

vivobarefoot kengätKlikkaa alla olevia linkkejä avataksesi Vivobarefootin omat koko-ohjeistukset.

Vivobarefoot lasten kokotaulukko (englanniksi, printtaa A4-kokoon) täällä.

Vivobarefoot aikuisten kokotaulukkoon (englanniksi, printtaa A3-kokoon) pääset täältä.

 1. Printtaa PDF-muodossa oleva kokotaulukko lapsille (A4) tai aikuisille (A3)
 2. Sijoita kokotaulukon kärki seinää tai rappusta vasten
 3. Seiso paperilla mitataksesi jalkateräsi
 4. Kengän kärkeen tulisi jättää peukalon levyinen tila
 5. Muista pyöristää mieluummin ylöspäin kuin alaspäin

Vivobarefoot kokotaulukko on täällä.

Vivobarefoot Footway.fi:ssä / ScandinavianOutdoor.fi-kaupassa

5. New Balance

newbalance_minimus_zeroMiesten jalkineiden oletusleveys on normaalisti D. Naisten jalkineissa oletusleveys on B. Jos suurin osa omistamistasi kengistä istuu hyvin, nämä ovat luultavasti sopivat leveydet myös sinulle

Jos omistamasi kengät ovat hiukan liian löysän – tai tiukan – oloisia, valitse sen mukaisesti yhtä kokoa kapeammat tai leveämmät jalkineet.

Mikäli tuntuu että jalkasi ovat kokojen välissä, etkä ole varma kumpi on sopiva, suosittelemme että valitset suuremman koon. Voit parantaa istuvuutta sukilla, sisäpohjilla tai erilaisella kenkien nauhoitustekniikalla.

Vinkkejä New Balance -kenkien sovitukseen:

 • Kantapääsi tulisi istua hyvin eikä liukua suuntaan tai toiseen. Kengän keskiosan tulisi ympäröidä jalka tukevasti kaaren alta ja jalkapöydän päältä, mutta ei liikaa puristaen. Jalkaosassa sinulla tulisi olla riittävästi tilaa liikutella varpaitasi. New Balancen jalkineet on valmistettu sopimaan heti ensikäytöstä lähtien, eli niitä ei tarvitse venyttää hyväksi käyttämällä ja odottaa että ne muotoutuvat hyväksi.
 • Liian pienten kenkien ostaminen on kaksi kertaa yleisempää kuin liian suurten. Mikäli jalkasi kramppaavat tai puutuvat juoksun aikana tai sen jälkeen, tai mikäli sinulle muodostuu rakkoja tai kovettumia varpaisiin tai niiden väliin, jalkineesi ovat luultavasti liian pienet tai kapeat.
 • Jalkaterät yleensä kasvavat hiukan iän myötä. Suosittelemme jalkojen mittauttamista joka vuosi. Naisten jalat usein kasvavat raskauden myötä puoli kokoa tai jopa yhden koon verran.
 • Vasemman ja oikean jalkasi pituus tai leveys saattaa olla eri. Siksi on tärkeää mitata molemmat jalat erikseen ja kokeilla ostettavia jalkineita molempiin jalkoihin. Osta aina kengät isomman jalkasi mukaan.
 • Koska jaloilla on tapana turvota hieman päivän aikana, suosittelemme sovittamaan jalkineita iltapäivästä eteenpäin jolloin jalkasi ovat suurimmillaan.

Kokotaulukkoon (excel-tiedosto, englanniksi) tästä.

New Balance Spartoo.fi:ssä

New Balance Footway.fi:ssä

6. Nike Free

Nike_free_3.0Vibramin lisäksi myös Niken paljasjalkakengissä käytetään tuumakokoa. Mittaa jalkateräsi pituus kantapäästä varpaankärkeen saadaksesi kengännumerosi. Tätä pituutta käytetään useimmiten kengännumeron määritykseen.

Nike Free -kenkien oikea koko: Freen malli on tavallista pienempi, joten suositus on, että valitset puoli numeroa isommat kengät kuin normaali kokosi.

 • Pidä mielessä että on myös muita asioita jotka vaikuttavat kengän istuvuuteen, kuten jalan leveys, jalan kaaren korkeus sekä jalkapöytä.
 • Seiso paperin päällä yhdellä jalalla. – Merkitse paperiin pisin varpaasi sekä kantapääsi saadaksesi jalan maksimipituden.
 • Mittaa sitten pituus näiden kahden pisteen välillä, ja toista mittaus toisella jalalla. Jos toinen jalkasi on toista pidempi, käydä pidempää mittaa kengänkoon määritykseen.

Nike Free -numerointisysteemi
Huomaa, että Nike Free -kengät on numeroitu sen mukaan, kuinka paljon pehmustetta kenkä sisältää. Skaala lähtee nollasta, eli 0 on paljasjalkakenkä, ja pehmustetuin versio on 10, joka on perinteinen lenkkikenkä.

Nike, miesten kokotaulukkoon (englanniksi) tästä.

Nike, naisten kokotaulukko (englanniksi) täällä.

Nike Free -kengät Spartoo.fi:ssä.

7. Adidas

Kokotaulukkoon (englanniksi) tästä.

Adidakset Footway.fi:ssä

Adidakset Spartoo.fi:ssä

8. Reebok

Kokotaulukko (englanniksi) täällä.

Reebokit Footway.fi:ssä

Reebokit Spartoo.fi:ssä

9. Saucony

Kokotaulukko (englanniksi) täällä.