Arvostelu: Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät – kokemuksia

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät

Merrell Trail Glove 7 GTX

Otimme testiin vedenpitävät paljasjalkakengät Merrell Trail Glove 7 GTX, tässä niistä kokemuksia ja arvostelu.

Nimensä mukaisesti Merrell Men’s Trail Glove 7 GTX on minimalistinen polkujuoksukenkä, mutta meillä on ollut haussa ylipäänsä juoksukäyttöön vedenpitävät paljasjalkakengät, joita ei ole ollut liiemmälti saatavilla.

Merrellin Trail Glove 7 GTX tuli markkinoille 2023 loppupuolella. GTX viitaa Gore-Tex -materiaaliin, erotuksena matalavartisesta tavallisesta Trail Glove 7:stä.

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät - sininen päältä

Ensimmäinen asia, jonka kengistä huomaa, on niiden jalkaanlaiton vaikeus. Kengänsuu on niin tiukka, että kenkien mukana pitäisi tulla kenkälusikka. Se on pakollinen lisävaruste – ilman lusikkaa voi varsinkin isompijalkaisista tuntua mahdottomalta saada Trail Glove 7 GTX:ää jalkaan… Toisaalta lusikan kanssa, toisella kädellä etupuolen remmistä kiinni pitäen, saan kyllä helposti kengät luiskahtamaan jalkaan. Kiinnitys tapahtuu pikakiristimellä, jonka pään voi laittaa varren remmilenkkistä läpi turhan heilumisen estämiseksi.

Testasin kenkiä sekä talven lumissa että kevään ja alkukesän sateissa. Vedenpitävyys tuntuu olevan hyvällä tasolla, eikä vettä ole tullut kenkiin sadevedestä tai märästä heinikosta.

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät - pohjakuviointi

Merrellin kengissä on tyypillisesti hieman paksumpi pohja, mutta näissä vielä korostetusti kokonaispaksuuden ollessa 14 mm (pohjakuvio yksinään on 2,5mm). Kantakorotusta ei ole (ns. zero drop) eli siinä mielessä näitä voi kutsua barefoot-kengiksi. Painoa kuitenkin tulee sen verran (325g), että esim. sukkiin tai Skinnerseihin tottuneelle ne tuntuvat selkeästi painavilta. Mutta eroa tuskin juuri huomaa, jos on käyttänyt aiemminkin tukevampia kenkiä.

Pohja pitää varsin hyvin polkuympäristössä ja lumellakin, mutta jäiset kohdat ovat haastavia ja niissä näillä liukastelee. Pohjan kuviointi on kylläkin aika kapeaa, joten tiiviimpi nuoska tai savi voi takertua helposti kiinni.

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät - sisäsivu

Neopreeninen varrensuu on hieman oudosti suunniteltu – se on huomattavan löysä, joten varresta kyllä pääsee roiskevesi/lumi helposti sisään. Mitään kiristintä siinä ei ole. Toki hieman lisäsuojaa saa, mutta helposti haukkaavat kyllä esim. korkeammasta hangesta lumen sisään. Omaan makuun varsi saisi olla myös pari senttiä korkeampikin.

Lesti ei ole mitenkään erityisleveä, mutta omille varpailleni tilaa riitti hyvin ja mahtuvat levittymään askeltaessa. Erittäin leveäjalkaisille nämä eivät välttämättä sovi, mutta kannattaa kokeilla.

Lämpö säilyi pakkasilla hyvin jaloissa ainakin merinosukissa. HUOM: mikäli ostat nämä talvikäyttöä ajatellen, kannattaa ostaa normaalia kokoasi 1 – 1,5 kokoa isommat kengät, jotta paksummat sukat mahtuvat hyvin. Itse käytän normaalisti 44,5 – 45 kokoisia kenkiä – näistä otin (osin saatavuuden vuoksi) koon 46,5 ja valinta oli oikein hyvä.

Yhteenveto

Merrell Trail Glove 7 GTX ovat erittäin hyvät vedenpitävät paljasjalkakengät. Vedenpitävyyden vuoksi toisaalta tulee paksuutta ja painoa lisää, mutta varsinkin talvikäyttöön nämä sopivat itselleni loistavasti. Yksi tähti lähtee kuitenkin käytettävyydestä (tiukka suuaukko) ja lörpöstä neopreenivarresta: arvosana siis 4 tähteä.

Merrell Trail Glove 7 GTX vedenpitävät paljasjalkakengät - sininen

Plussat

  • Hyvä vedenpitävyys ja lämmöneristävyys
  • Zero drop -pohja (ei kantakorotusta)
  • Tyylikkäät

Miinukset

  • Tiukka suuaukko - kenkälusikka on PAKOLLINEN lisävaruste
  • Löysät nilkkasuojukset
  • Paksuhko pohja ja sen tuoma lisäpaino