Näin valitset sopivat paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät tarjoavat käyttäjälleen juoksukokemuksen joka on mahdollisimman lähellä luonnollista, paljain jaloin juoksemista. Kengät ovat erittäin joustavat ja niiden pohjissa on vähäinen pehmustus. Ohut pehmuste mahdollistaa hyvän tunnun maahan samalla kuitenkin suojaten jalkoja haavoilta ja kovilta pinnoilta. Kengissä ei ole jaloille ylimääräistä tukea, mikä mahdollistaa jalkojen luonnollisen liikkeen.

Paljasjalkakenkien erityisominaisuus on yleensä kantakorotuksen puute, jolloin kantapää ja päkiä ovat samalla korkeudella. Paljasjalkakenkien käyttäjä astuu luonnostaan jalkaterä ja varpaat edellä maahan totutusta kantapää edellä -tyylistä poiketen. Se tekee askeleen iskuenergiasta pidempikestoisemman sekä tasaisemmin jakautuvan, jolloin sääret ja polvet eivät saa kaikkea rasitusta käsitelläkseen.

Varmista aina että ostat sopivaa kokoa olevat kengät. Suositus on, että paljasjalkakengät ovat maksimissaan puoli kokoa liian pienet tai suuret. Oikea koko auttaa paitsi kengän istuvuudessa, myös välttämään ns. juoksijan varpaita eli verenpurkaumia kynsien alla. Verenpurkaumat johtuvat paineesta varpaissa sekä siitä että ne hankaavat kengän sisäosaa vasten. Kenkien tulisi tuntua mahdollisimman huomaamattomilta käytössä ja niiden tulisi istua tiiviisti jalassa, ilman että niihin jää tyhjää liikkumatilaa toisin kuin perinteisissä kengissä normaalisti kuuluu jäädä.

Jotta saisit paljasjalkakenkien ostajana paremman käsityksen siitä, millainen malli sopisi juuri sinulle, alla on esitelty muutamia suosituimpia erityyppisiä kenkämalleja.

Asfaltille vai polulle sopivat paljasjalkakengät?

Kun olet ostamassa paljasjalkakenkiä, valinnan tulisi lähteä siitä millaisella alustalla kenkiä tullaan käyttämään. Osa juoksijoista suosii pinnoitettuja teitä, kun taas osa viihtyy paremmin lenkkipolulla. Valmistajat ovat ottaneet tämän huomioon luomalla kenkämalleja jotka sopivat eri tarpeisiin. Paljasjalkakengät jaetaankin nyt kahteen pääkategoriaan: luonnolliselle maaperälle soveltuvat eräkengät ja päällystetyille teille sopivat asfalttikengät.

Eräkengissä on enemmän tarttumapintaa pohjassa; tämä edesauttaa kitkan syntymistä ja tekee juoksusta varmempaa. Tämän tyyppiset kengät sisältävät usein jäykän kovikelevyn, joka on kengän sisä- ja ulkopohjan välissä, ja suojelee jalkaa kovemmilta iskuilta kuten teräviltä kiviltä tai juurakolta. Erämalleissa on myös helpotettu kengän kiertojäykkyyttä, jolloin kengän muoto vääntyy helpommin monipuolisessa maastossa. Näissä kengissä on myös yleensä nahkapäällyste joka suojaa juoksijan jalkoja hiertymiltä. Esimerkiksi Merrell Barefoot -mallistossa on maastoon tarkoitettuja paljasjalkakenkiä.

Asfalttimallisissa paljasjalkakengissä on useimmiten pitoa parantava sahakuvio pohjissa. Tämä parantaa liukastumisenestoa pinnoilla jotka ovat esimerkiksi sateen jälkeen liukkaita. Toisin kuin eräkengissä, näissä malleissa ei ole juurikaan epätasaiselta maastolta suojaavia erityisominaisuuksia.

Pohjan kitka tekee pidosta paremman liukkailla pinnoilla – paljasjalkakengät ovatkin suosittuja luolatutkijoiden keskuudessa koska ne tarjoavat loistavan pidon epätasaisissa, liukkaissa kallioluolissa.

Erotellut varpaat vai perinteisempi kengänkärki?

Vibram FiveFingers on esimerkki mallista, jossa jokainen varvas on eroteltu omaan “lokeroonsa”. Tämä mahdollistaa erityisen herkkyyden ja taipuvuuden ja käyttäjä saa paremman tuntuman kulmiin ja pintoihin. Se tarkoittaa myös totuttelua uuteen malliin: viisivarpainen kenkämalli ei sujahda jalkaan nopeasti seisaaltaan ja vaatii hieman asettelua, jotta jokainen varvas löytää oman paikkansa.

Varpaiden tulisi sopia omiin lokeroihinsa helposti, muttei kuitenkaan niin, että varpaan päässä on tyhjää tilaa. Jos varpaat puristuvat kasaan, kannattaa valita yhtä kokoa suurempi kenkä. Toisaalta mikäli varpaan liikuttelu saa sen tippumaan ulos omasta lokerostaan, tulee kengät vaihtaa pienempään kokoon. Erotellut varpaat mahdollistavat varpaiden luonnollisen leviämisen juostessa ja antavat siten selvästi ”paljasjalkaisemman” tunteen kuin perinteinen kenkämalli (joskin etenkin Feelmaxeissa on erityisen leveäksi suunniteltu varvasosa ja erittäin ohut pohja). FiveFingersit ovat hiukan muita alttiimpia kastumiselle, sillä vesi pääsee helposti varpaiden välistä kankaasta sisään.

Merrellin True Glove ja monet muut paljasjalkakengät tai juoksutossut, kuten esimerkiksi suomalaisen Feelmaxin eri mallit, tarjoavat perinteisen jalkaosan, jossa varpaita ei ole eroteltu.

Mikäli haluat kokea mahdollisimman luonnollisen, paljasjalkaisen olon, Vibram FiveFingers eli viisivarpainen malli on varmasti paras vaihtoehto. Jos taas haluat lähestyä paljasjalkajuoksua hiukan maltillisemmin tai pystyä kävelemään ympäriinsä ilman ylimääräisiä katseita, voit valita esimerkiksi perinteisemmän kenkämallin.

Nauhat, tarrakiinnitys vai avomalli?

Avomalliset paljasjalkakengät antavat yleensä käyttäjälleen hyvin luonnollisen tunteen, ovat nopeita laittaa jalkaan ja parhaiten hengittäviä. Kääntöpuolena on, että ne saattavat irrota kovassa vedenvirtauksessa eivätkä ole yhtä tukevan oloiset juoksussa kuin peittävämmät mallit. Ne eivät myöskään suojaa käyttäjänsä jalkapöytää yhtä hyvin, ja kengän sisään saattaa eksyä enemmän hiekkaa ja pölyä.

Tarrakiinnitys on yleensä nopein ja monipuolisin ratkaisu. Useimmissa viisivarpaisissa malleissa on tarra, joka on kiinni päällysmateriaalissa ja kiertää kantapään takaa, tarjoten näin varman tunnun koko jalan ympäri. Joissakin malleissa, kuten FiveFingers Bikilassa, on yksinkertaisempi tarrakiinnitys, joka ei kuitenkaan ole aivan yhtä varma ja tukeva.

Nauhakiinnitys antaa yleensä tiukimman istuvuuden. Nauhojen sitomiseen ja avaamiseen tosin menee pidempi aika, ja nämä kenkämallit eivät ole yhtä ilmavia tai solakoiksi muotoiltuja kuin muut paljasjalkakengät.

Kuvat: horiavarlan (cropped) CC BY 2.0 & rovanto (cropped) CC BY-NC-SA 2.0