
Vaivaisenluiden ollessa ongelma monet suosivat paljasjalkakenkiä, etenkin kaikkein leveälestisimpiä. Joillekin vaivaisenluista kärsiville paljain jaloin oleminen tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, joten paljasjalkakengät ovat luonnollinen vaihtoehto tilanteisiin joissa ei voi olla ilman kenkiä. Sillä, miten pahasta vaivaisenluusta on kyse, on varmasti vaikutusta siihen miten nopeasti jalat alkavat paranemaan, ja riittävätkö kotikonstit vai auttaako niihin vain leikkaus.
Monet kertovat saaneensa parhaan tuloksen vaivaisenluiden hoidossa Vibram Five Fingers (VFF) -varvastossuista, sillä ne erottelevat varpaita riittävästi. Toisaalta myös leveälestiset paljasjalka- tai minimalistikengät kuten Feelmax tai Vivobarefoot voivat toimia hyvin, vaikkapa varpaidenerottelijoiden kanssa.
Mikäli jalat eivät olet tottuneet varpaiden erotteluun tai paljasjalkakenkiin, paljasjalkakenkiä ei kannata aluksi käyttää pitkiä aikoja kerrallaan. On parempi totutella lyhyillä kävelyillä (jopa vain maksimissaan 15 minuutin pituisilla) ja siirtyä vähitellen hölkkään ja vasta myöhemmin juoksuun. Ei kannata rasittaa jalkoja aluksi liikaa vaikka tuntuisikin siltä, että voisit heti aloittaa pitkälläkin juoksulenkillä. Se saattaa johtaa jalkojen turpoamiseen ja aristamiseen, joista paraneminen vie aikaa.
Vaivaisenluita voi hoitaa myös varpaita erottavilla välineillä sisätiloissa. Voit käyttää esimerkiksi CorrectToes tai YogaToes -varpaan erottajia päivällä, jos istut paljon (kävelyä niiden kanssa ei suositella, se voi olla hankalaa) tai vaihtoehtoisesti laittaa ne jalkaasi yön ajaksi.
Suositeltavaa olisi käyttää myös leveälestisiä tai varpaita erottelevia kenkiä päiväkenkinä, jotta varpaat saisivat muutenkin tilaa liikkua luonnollisesti. Aluksi varpaan erottajia kannattaa pitää vain maksimissaan 10 minuuttia kerrallaan ja pidentää aikaa vähitellen.
Järkevintä on tunnustella miten jalat reagoivat paljasjalkakenkiin ja varpaiden erottelijoihin lähtien lyhyistä käyttökerroista ja vähitellen lisäten kestoa ja rasitusta. Tällä tavoin jalat alkavat vahvistua ja palata luonnolliseen muotoonsa vähitellen.

Kuvan lähde: http://www.shop-orthopedics.com/what-is-a-bunion-a/284.htm#.VT6CAK0rKGR
Nivelrikko ja paljasjalkakengät
Nivelrikko (artroosi, osteoartriitti) on ihmisen yleisin nivelsairaus. Eniten sitä esiintyy ukkovarpaiden tyvinivelissä, sormien kärkinivelissä ja selkärangan nivelissä. Ukkovarpaan tyven nivelrikkoon liittyy usein vaivaisenluu, mikä voi haitata kenkien käyttöä.
Paljain jaloin kulkemisen ja paljasjalkakenkien hyödyllisyyttä nivelrikon hoidossa on tutkittu jonkin verran. Pitkään on ajateltu, että jalat tarvitsevat paljon tukea ja että nivelrikko voidaan parantaa ainoastaan yksilöllisesti suunnitelluilla sekä valmistetuilla, jalkaa tukevilla, paksupohjaisilla ja vankoilla kengillä.
Kuitenkin lähiaikoina julkaistut tutkimukset osoittavat päinvastaista; että nimenomaan vähäinen tuki ja korko olisivatkin parempia keinoja nivelrikon hoitoon. Niiden mukaan luonnollinen olotila – mahdollisimman lähellä paljain jaloin olemista – olisi paras mahdollinen vaihtoehto kaikille, etenkin sairaille jaloille. Nykyaikaiset juoksukengät keksittiin vasta vuonna 1970 ja sen jälkeen on kasvettu uskoon, että jalka tarvitsee paljon pehmustetta, korkoa ja tukea, jotta oikeanlainen askellus säilytettäisiin (Lieberman et al. 2010).
Arthritis & Rheumatism -lehdessä vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todettiin muun muassa, että monen polvikivuista kärsivän potilaan kivut olivat lieventyneet puolen vuoden paljain jaloin tai minimalistisilla kengillä kävelyn seurauksena (Shakoor, Lidtke, Wimmer, et al. 2013). Vuonna 2012 tehty tutkimus vertaili tavallisen kengän ja minimalistisen kengän vaikutusta polven nivelrikkoon. Tulokset osoittivat, että polveen kohdistuva paine oli paljon pienempi minimalistisia kenkiä käytettäessä. (Trombini-Souza, Fuller, Matias, et al. 2012.)
Paljasjalkajengistä ja niiden vaikutuksesta polvivaivoihin voit lukea lisää täältä.
Yleisesti ottaen juoksualustan olisi hyvä olla pehmeähkö, mutta koska monet juoksevat asfaltilla, askeleen tulisi olla kevyt ja tekniikan oikea. Jos juokset paljasjalkakengillä pitkään kovalla asfaltilla kantapää edellä, kuten tavallisilla paksupohjaisilla juoksukengillä juoksisit, jalkasi rasittuvat ja nivelesi kärsivät entistä enemmän. Oikeasta juoksutekniikasta saat lisätietoa tilaamalla ilmaisen oppaamme.
Lähteitä:
Lieberman, D.E., Venkadesan, M., Werbel, W.A., Daoud, A.I., D’Andrea, S., Davis, I.S., Mang’Eni, R.O., Pitsiladis, Y. 2010: Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature 2010 Vol. 463/28: 531-535.
Shakoor, N., Lidtke, RH., Wimmer MA., et al. Improvement in knee loading after use of specialized footwear for knee osteoarthritis: Results of a 6-month pilot investigation. Arthritis Rheum. 2013 Apr 10. Epub ahead of print.
Trombini-Souza, F., Fuller R., Matias A., et al. Effectiveness of a long-term use of a minimalist footwear versus habitual shoe on pain, function and mechanical loads in knee osteoarthritis: a randomized controlled trial. BMC Musculoskelet Disord. 2012 Jul 12;13:121.