Barefoot-kengät – käytön aloittaminen

Barefoot-kengät vaativat uuden askelluksen opettelun – jokaisella askeleella täytyy oppia pitämään keho oikeassa asennossa ja jalkojen laskeminen maahan hallittuna. Hyvän askeleen tulisi maahan osuessaan tuntua rennolta ja hallitulta.

Barefoot-kengillä juostessa tyypillisesti astutaan maahan päkiän ulkosyrjällä – olisi kuitenkin hyvä pitää jalkaterä lähes vaakatasossa, jotta pohkeet eivät rasitu liikaa. Kun etummainen osa jalkaterästä on maassa, kantapää tulisi laskea vähitellen alas, jolloin koko jalkaterä ja jalka laskeutuu pehmeästi ja joustavasti – aivan kuin laskeuduttaessa ilmaan hypystä.

Usein ensimmäinen ajatus barefoot-kengistä on, että niiden käyttö kovalla pinnalla, kuten asfaltilla, voi aiheuttaa huomattavasti helpommin vaurioita kuin pehmellä alustalla juokseminen. Asia ei kuitenkaan välttämättä ole näin.

Ruoholla, rantahiekalla, tai pururadoilla juokseminen voi olla miellyttävää, mutta itse asiassa ne usein pakottavat jalan lihakset tekemään enemmän töitä, koska jokaisella askeleella alustassa on enemmän tai vähemmän eroja.

Mitä pehmeämpi alusta, sitä todennäköisemmin jalat eivät pysty osumaan maahan kevyesti ja hallitusti. Tämä ennustettavuuden puute voi olla erittäin raskasta etenkin aloittelijoille ja juoksijoille, joilla on heikot jalkalihakset.

Omaa tekniikkaa on helppo tarkastella puhtaalla kovalla alustalla (kuten asfaltilla),  jolla täysin paljain jaloin juostessa tuntoaisti kyllä kertoo, jos askel on liian kova. Pehmeällä alustalla tätä ei välttämättä huomaa.

Mikä tahansa alusta onkin, kannattaa varmistaa ainakin, että ympäristö on tuttu ja reitti järkevä – ei kannata juosta liian kauas aloituspisteestä siltä varalta, että ei pystykään juoksemaan lenkkiä loppuun asti.

Barefoot-kengät palkitsevat ajan myötä opettelun mahtavalla itsetietoisuuden tunteella, kun jalat oppivat tuntemaan ja mukautumaan jokaiseen alustan muotoon kovassakin vauhdissa.

Millä tahansa barefoot-kengillä juoksetkin, kannattaa aina kiinnittää huomiota näihin kolmeen asiaan juoksussasi:

  • Asento
  • Rytmi
  • Rentous