Paljasjalkakengät kuntosalilla, aerobicissä ja crossfitissä 

Monille suurin syy ostaa paljasjalkakengät on niiden uudistava ja virkistävä vaikutus – tavallisemmatkin aktiviteetit kuten kävely muuttuvat entistä kiinnostavammiksi ja tuntuvat uusilta, kun kengät antavat aivan uudenlaisen tuntuman alustaan. Askeleet muuttuvat kevyemmiksi, tarkemmiksi ja herkemmiksi. Yhtäkkiä vanhat lenkkitossut tuntuvat painavilta ja kömpelöiltä.

Kengät eivät välttämättä sovi pienelle osalle ihmisiä, joilla on lättäjalat tai ylipronaatiota jaloissa. Joka tapauksessa paljasjalkakenkien ostajilla yleensä kestää muutama viikkoa (käyttötarkoituksesta riippuen) tottua uusiin jalkineisiin.

Paljasjalkaisuuden ammattilaisia

Paljasjalkakenkien lisätessä suosiotaan kovaa vauhtia, myös täysin kengätön treeni on kovassa nousussa monissa lajeissa. Niin aerobic-ohjaajat kuin modernin tanssin harrastajatkin ovat halukkaita kirjaimellisesti tuntemaan maan jalkojensa alla.

USA:n Connecticutissa asuvan kunto-ohjaajan Ellen Barrettin oppitunnit ovat yhdistelmä pilatesta, joogaa ja tanssia ja kaikki hänen tuntinsa pidetään paljain jaloin. Barrettin mielestä kengät antavat käyttäjälleen valheellisen tunteen tasapainosta, koska jalalla ei ole todellista tuntumaa maanpintaan. Paljaiden ja onnellisten jalkojen puolestapuhujana tunnettu Barrett muistelee oman alituiseen työsaappaita pitävän isänsä jalkoja, jotka näyttivät paljaina kehittymättömiltä muuhun kehoon verrattuna. Hän uskoo että kengissä pidetyt jalat tulisi ”vapauttaa” vankilastaan asteittain.

Paljasjalkaisuuden ensiaskeleiksi Barrett ehdottaa kotona paljain jaloin kävelyä sekä perinteisiä jalkaterän ojennuksia ja venyttelyä 10 kerran sarjoissa.   Barrett uskoo että vartalo yrittää kyllä itse viestiä kuntoilijoita kokeilemaan paljasjalkaisuutta. ”Uskon tämän trendin jatkuvan”, Barrett kertoo. ”Polvi- ja lonkkaongelmat ovat suoranainen epidemia – viimeinen vaihtoehto on riisuutua kaikesta ja katsoa, mitä luontoäiti voi tehdä.”

Jo 12 vuotta kengittä ollut kunto-ohjaaja Stacey Lei Krauss kertoo että on opettanut jo tuhansia ihmisiä kuntoilemaan ilman kenkiä. ”Paljasjalkaisuus on parempi kuin jalan pitäminen kipsissä”, johon Krauss kenkää vertaa, ja jatkaa ”kipsissä olevan jalan lihakset surkastuvat, ja nivelet jäykistyvät.” Kraussin viimeisin “WillPower and Grace” on kokovartalotreeni, joka tehdään täysin paljain jaloin. ”Aloitamme tunnin lämmittelyllä. Paljain jaloin kuntoilu asettaa hieman enemmän vaatimuksia jaloillesi” hän kertoo. ”Sinun tulee myös oppia kuinka laskeutua oikein esimerkiksi hypyistä, eli äänettömästi ja vartalon tukirankaa hyödyntäen.”

84-vuotias kunto-ohjaaja Ann Smith on treenannut koko elämänsä paljain jaloin. ”En tiennyt että se on nyt trendi” toteaa Smith, ”Opiskelin modernia tanssia, ja sitä on aina harrastettu paljain jaloin.” Senioreille suunnatut treeni-DVD:t julkaissut Smith kertoo että hän kokee paljaan jalan kontaktin lattiaan turvallisempana, helpompana ja loogisempana. “Paljasjalkaisuudessa on enemmän voimaa, enemmän ilmaisua” hän jatkaa, ja lisää vertaavansa paljasjalkaisuutta kättelyyn – kätellessäkin otetaan hansikas pois kädestä.

Yhdysvaltojen Virginiassa asuva Smith totutteli paljasjalkaisuuteen plastista tanssia Isadora Duncanin tyyliin tanssivan äitinsä kautta. ”Rutiinini pohjautuvat klassiseen balettiin ja moderniin tanssiin; hitaita venytyksiä sisä- ja ulkokautta.” Smithin mukaan paljasjaloin kuntoilu tulisi tehdä puulattialla sillä laatta- tai sementtilattia ovat liian kovia selälle. Terveenä pysynyt senioritanssija kertoo, ettei hän ei ole millään lääkityksellä, eikä hänen polviaan tai lonkkiaan ole operoitu. ”Usko kehoasi. Se kyllä tietää.” Hän sanoo.

Paljasjalkakenkien käyttö kuntosalilla

Seuraavat hyödyt ovat yleisesti liitetty paljain jaloin treenaamiseen:

  • Jalkaterien ja jalkojen lihasten lisääntynyt joustavuus kun niitä ei ole “kahlittu” kengillä ja ne pystyvät näin liikkumaan luonnollisesti.
  • Parantunut nivelten asento sekä nuorena jaloissa puhkeavan reuman riskin väheneminen, jalan liikkuessa vapaammin kuin ilman kenkää.
  • Jalan olennaisten lihasten aktivoituminen ja sen seurauksena lihasten vahvistuminen. Tämä johtuu siitä että paljas jalka joutuu tekemään enemmän töitä kuin kengällinen jalka pysyäkseen tasapainossa.
  • Lisääntynyt voima kyykkyliikkeissä, kun jaloissa ei ole kenkiä jotka tukisivat tai imisivät itseensä liikevoimaa; näin esimerkiksi painojen nostoon siirtyy jaloista enemmän voimaa kuin tavallisesti.
  • Vähentynyt energian kulutus.
  • Parempi alavartalon ja selkärangan ryhti.
  • Jalkojen sekä koko kehon parantunut tasapaino.
  • Pienempi loukkaantumisriski ajan mittaan (mm. paremman tasapainon ja vahvistuneiden lihasten ansiosta).
  • Parempi maatuntuma ja herkkyys jaloissa, kun niiden hermotus paranee ja ne tuntevat alustansa ja voivat reagoida siihen tehokkaammin.

Joitain liikuntamuotoja, kuten joogaa, on aina ollut tapana harrastaa paljain jaloin, mutta nyt paljasjalkaisuus on alkanut kerätä suosiota myös mm. juoksun ja patikoinnin harrastajien parissa. Paljasjaloin kuntoiluun liittyy kuitenkin riskejä, joten Amerikan jalkaterapeuttien yhdistys suosittelee paljasjalkaisuutta suunnittelevia aina ensin konsultoimaan jalkojen erikoislääkäriä ennen kengistä luopumista.

Jos luovut kengistä painonnostoharjoituksissasi, voit mahdollisesti parantaa voima-arvojasi ja siten tuloksiasi. Perinteisen urheilujalkineen kanta muuttaa painopistettäsi siirtäen sitä eteenpäin. Kehosi kompensoi tätä siirtymää liioittelemalla lanteen kaarta ja yliojentamalla selkääsi. Lisäksi perinteisten kenkien pehmustus ja iskunvaimennus eivät muutoinkaan edistä painonnostosuoritustasi koska vaahtomuovi kengissä pakkautuu epätasaisesti, ja tekee näin nostosta epävakaan.

Painonnosto paljain jaloin sisältää kuitenkin kaksi huomioonotettavaa asiaa. Ensinnäkään monet kuntosalit eivät salli kuntoilijoiden liikkua salissa paljain jaloin loukkaantumisriskin sekä jalkasienten tai -infektioiden leviämisen pelossa. Toiseksi, pitää ottaa huomioon, paljaisiin jalkoihin voi tulla helpommin nirhaumia ja haavoja, joten treenatessa tulee olla hieman tarkkaavaisempi.

Jos et ihan vielä koe paljain jaloin kuntoilua täysin luontevana, voit hankkia paljasjalkakengät, jotka mukailevat jalat muotoa ja imitoivat paljasjalkakokemusta, antaen samalla riittävästi suojaa. Paljasjalkakenkiin erikoistuneen yritykset kuten Vibram FiveFingers myyvät hyvin ohuella pohjalla varustettuja jalkineita joita on suunniteltu juoksuun, uintiin, patikointiin sekä jokapäiväiseen käyttöön.

Vibram FiveFingers, New Balance Minimus, Nike Free, Reebok Reflex ja Adidas Adizero ovat kaikki paljasjalkakenkämerkkejä tai mallistoja, jotka ovat jättäneet pois perinteiset tukevat pehmusteet, kaarituet ja kantakorotukset tehden kengistä sen sijaan joustavammat tukien jalan luonnollista liikkuvuutta. Kevytrakenteisten kenkien muotoilun taustalla on ajatus biomekaanisesti tehokkaammasta liikkeestä. Tämä tarkoittaa jalkojen ja jalkaterien lisääntynyttä kykyä hallita ja kontrolloida tasapainoa. Muotoilu auttaa myös paremman asentoaistimuksen sekä koko jalan tasaisen lattiakontaktin luomisessa – mikä on oleellista hyvän noston aikaansaamiseksi.

Paljasjalkakenkien pitäminen vaatii jalkateriltä sekä nilkoilta hieman tavallista enemmän liikkuvuutta ja joustavuutta. Tämän vuoksi kenkien käyttöön kannattaa totutella turvallisella vauhdilla, pitäen kenkiä esimerkiksi kotioloissa kolme kertaa päivässä 10 – 15 minuuttia kerrallaan. Kun olet tottunut paljasjalkakenkien antamaan tuntumaan, voit pidentää aikaa ja alkaa käyttää kenkiä myös muualla, kuten kuntosalilla.

Sopivat kengät kuntoiluun

Kuten muukin vartalo, jalkaterät hyötyvät kuntoilusta. Kun ihminen tekee yleisiä kuntoharjoituksia, nostaa painoja tai käy läpi crossfit -rutiinia, monet liikkeistä edellyttävät joustavaa sekä vakaata tukea jaloilta. Tämän vuoksi paljasjalkakengät voivat auttaa saamaan enemmän irti treenistä sekä omasta kehosta.

Paljasjalkakenkien kanssa voi liikkua luonnollisesti ja venytellä helposti. Vibram Fivefingerseissä erilliset ”sukat” erottelevat varpaat ja parantavat tasapainoa lisäämällä jalkojen, jalkaterien sekä nilkkojen lihasten käyttöä stimuloimalla niitä. Kaikissa ns. zero-drop -kengissä jalkojen seistessä tasaisella pohjalla, tyypillisen kengän kanta-päkiä -kaltevuuden sijasta, ryhti paranee selvästi ja nivelet sekä selkä saavat maksimaalisesti tukea sekä voimaa liikkeistä.

Eniten kuntoiluun ja treeniin – olipa kyse sitten aerobicistä, crossfitistä tai perinteisestä kuntoilusta salilla – suositellaan paljasjalkakenkiä, joissa varpaat on eroteltuina omissa taskuissaan, esimerkiksi Vibram Five Fingers -mallistoa. Alla on lueteltu muutama malliston merkki.

 

1. Vibram Five Fingers KSO

Tämä malli on useasti äänestetty suosituimmaksi paljasjalkakenkämalliksi monipuolisuutensa ansiosta. Viimeisen kahden vuoden aikana miellyttävän tuntuisesta ja monipuolisesta KSO- kengästä on tullut Vibramin selkeästi suosituin tuote. Jalkineen päällinen on ohutta, venyvää polyamidiverkkoa joka ei aiheuta hankaumia ja peittää jalkapöydän jotta turhaa likaa ei pääse sisään, mutta jalka saa silti hengittää.

vibram-fivefingers-kso

2. Vibram Five Fingers KMD Sport

Tämän mallin vahva urheiluvetoinen muotoilu sopii moniin erilaisiin lajeihin loistavasti ja on hiukan samantapainen kuin KSO, mutta lisänä mallissa on toimintaominaisuuksia jotka vetoavat etenkin kaikista aktiivisimpiin urheilijoihin.

KMDSport

3. Vibram Five Fingers KMD Sport LS

Tämä malli on uusin lisäys Vibramin FiveFingers fitness tuotelinjaan ja yhdistää KMD Sport – mallin edut ja nauhakiinnityksen. KMD Sport LS sopii etenkin aktiivisille kuntoilijoille, joilla on tavallista leveämpi lesti tai korkea jalkapöytä.

KMDSport_LS

Vibram Five Fingersit Spartoo.fi:stä (nappaa täältä vielä alekoodi Spartoolle)  ja Footway.fi:stä.

 

Muita suosittuja perinteisempiä treenimalleja ja merkkejä esimerkiksi Reebok Nano 4.0, VivoBarefoot Evo, Nike Free -mallisto, sekä New Balance Hi-Rez.

Kuva: Pascal CC BY 2.0