Vibram FiveFingers vs. Merrell Barefoot

Sekä Vibram FiveFingersillä että Merrell Barefoot -malleilla on omat etunsa ja heikkoutensa. Jotta voisit valita oman suosikkisi, tässä on muutamia merkkien eroavaisuuksia.

Paljasjalkaisuus

Vibramin FiveFingers -kengät antavat Merrellin kenkiä aidomman tunteen paljasjalkaisuudesta. Tavallisten kenkien ja Merrell Barefoot -kenkien välillä oleva ero on jopa pienempi kuin ero FiverFingersin ja Merrellin välillä.

Syitä tähän on monia. Ensinnäkään Merrell Barefoot -kengät eivät ole paljasjalkakenkiä sanan todellisessa merkityksessä, kun taas
FiveFingers on malliesimerkki paljasjalkakengistä. Tosin Merrellin Glove-mallisto on Merrelin malleista lähimpänä paljasjalka/minimalisti-kenkien ideaalia ohuella pohjallaan.

Fivefingersien varpaiden erottelu vaikuttaa kenkien kokonaisuuteen vahvasti – jalka tuntuu olevan enemmän maassa, tuntuu melkein kuin varpailla voisi ”tarttua” maanpintaan.

Merrellin kengät tuntuvat enemmän perinteiseltä, joskin hyvin joustavalta kengältä, kun taas FiveFingersin kengissä on 7 osaa jotka voivat liikkua itsenäisesti; 5 varvasta, päkiä sekä kanta. Merrellin kenkien tarjoama suhteellisen tilava kärkiosa jättää tietysti hyvin tilaa venytellä ja harittaa varpaita.

Mukavuus

Kokemus mukavuudesta riippuu hyvin pitkälti käyttäjästä. Merrellin Barefoot-jalkineisiin on usein hiukan hankala sopeutua, mutta tämä helpottuu ajan myötä joko kokemuksen tai kenkien mukautumisen myötä. Aluksi Merrellin kengät kuitenkin saattavat hangata kantapäitä hieman, mutta pian niistä muotoutuu äärimmäisen miellyttävät pitää.

FiveFingersit taas istuvat kuin sormikkaat, vaikka tottuminen varpaiden erotteluun vie myös hetken. Kun kenkiin on tottunut, niitä ei enää edes tunne jaloissaan ja tuntuu kuin olisi paljain jaloin. Ainoa negatiivinen palaute tästä mallista koskee kangasta varpaiden välissä, jotkut pitävät materiaalia hieman ongelmallisena, sillä varpaiden välit voivat kastua helposti.

Ulkonäkö

Tällä osa-alueella FiveFingers jää selvästi alakynteen, mikäli käyttäjältä ei löydy tarpeeksi itsevarmuutta. Kengät näyttävät erikoisilta ja joistakin myös hiukan koomisilta – eli eivät sovi kuntoilijoille jotka haluavat vain sulautua joukkoon tai suosivat perinteisempää tyyliä.

Mikäli et halua huomiota jota FiveFingersit vieläkin saattavat kerätä, mutta kaipaat silti paljaiden jalkojen tuntua liikuntaan, Merrell voi olla oikea merkki sinulle.

 

Vibram FiveFingersit:

Footway.fi-kaupasta
Spartoo.fi-kaupasta
Partioaitasta

Merrell Barefootit:

Spartoo.fi-kaupasta
Partioaitasta