Merrell Barefoot -kengät

Merrell barefoot -jalkineissa on kunnon pohja, joten ne ovat kenkämäisemmät kuin monet muut minimalistiset kengät. Käyttäjien arvioiden mukaan Merrelin barefoot -kenkien maatuntuma ei ole yhtä hyvä kuin muissa (ohuemmissa) malleissa. Kuitenkaan käytössä siitä ei ole välttämättä ole haittaa, vaan askellus säilyy paljasjalkamaisena, ja maa tuntuu pohjan läpi sen verran, että alustan vaihtelut voi tuntea jokseenkin samaan tapaan kuin huomattavasti ohutpohjaisemmissa kengissä.

Merrellin kenkien on sanottu olevan lähellä tavallisia kevytrakenteisia juoksukenkiä, joten ne saattavat siksi olla aloittelijaystävällisemmät kuin huomattavasti minimalistisemmat vaihtoehdot. Joidenkin kenkien mukana tulee myös aloittelijoille suunnattu minimalistikenkien harjoitusohjelma kenkiin totuttelua varten. Merkittävin ero kevyisiin kisajuoksukenkiin on, että Merrelin kengissä kanta ei ole korkeammalla kuin varpaat (tasoero on nolla – eli pohkeet joutuvat töihin), ja pohja on ohuempi.

Kaikki eivät kuitenkaan suosittele Merrellin kenkiä ensimmäisiksi minimalistikengiksi, vaan kehoittaisivat aloittelijaa opettelemaan tekniikan ensin mahdollisimman kevyillä kengillä, kuten Vibram 5 Fingers, tai kokonaan paljain jaloin. Toisten mielestä taas Merrellin kengät sopivat hyvin välimuodon kengiksi ja jalan vähittäiseen vahvistamiseen ohuempia kenkiä varten.

Merrellillä on Run-, Train-, Water-, ja Life-mallistot käyttötarkoituksen mukaan ryhmiteltyinä. Run-malliston kengät on tarkoitettu etenkin juoksemiseen, Train maastojuoksuun (hieman enemmän suojaa kiviltä ja kosteudelta), Water nimensä mukaisesti kosteisiin olosuhteisiin ja rannoille, ja Life-mallisto arkikengiksi.

Merrellin valmistuslaatua kehutaan hyväksi. Merrell barefoot -kengät voivat olla hyvät paljasjalkajuoksun aloittamiseen tai sellaisille keleille, joissa ohuempia kenkiä ei voi tai halua käyttää.

Vibram-pohjasta


Mitä materiaalia Merrellin kenkien pohjat ovat? Mitä Merrellin(kin) kenkien pohjassa oleva keltainen Vibram-merkki tarkoittaa? 

Kaikki alkoi vuonna 1935. Italialainen vuorikiipeilijä Vitali Bramani johti retkikuntaa, jossa kaikki aloittivat siihen aikaan yleisillä piikkisaappailla.

Vuorikiipeilijät käyttivät vuosikausia hankalia piikkisaappaita, joissa liukkaista nahkapohjista oli saatu pitävämmät upottamalla niiden pohjiin erilaisia piikkejä ja nastoja. Kengät toimivat melko hyvin pehmeällä alustalla, mutta eivät läheskään yhtä hyvin kalliolla (kiipeilijöitä opetettiin käyttämään pohjien nastoja koukkuina, joilla sai pitoa kivien koloista ja kallion epätasaisuuksista – ts. ei kovin turvallinen tapa kiivetä…).

Bramanin retkikunnassa kaikki vaihtoivat kevyempiin jalkineisiin viimeisen huipulle vievän pätkän ajaksi. Ryhmään kuitenkin iski sumu ja lumimyrsky, eivätkä miesten kevyet saappaat auttaneet kiipeilijöitä liukkailla pinnoilla tai suojanneet kylmältä. Kuusi ryhmästä kuoli.

Tämän kokemuksen jälkeen Bramani päätti luoda uuden pohjamateriaalin, joka toimisi yhtä hyvin niin kovalla kuin pehmeälläkin pinnalla.

Hän keksi kumisekoituksesta valmistetun uritetun pohjan, joka toimi hyvin pehmeälle maastolle, mutta myöskin piti erittäin hyvin kalliolla. Hän alkoi kutsumaan pohjaa Vibramiksi omasta nimestään lyhennettynä.

Nykyään Vibram-yritys tekee kaikenlaisia ​​kenkäpohjia retkeilijöille, kiipeilijöille ja vaeltajille. Vaikka monet kenkäyritykset tekevät myöskin erittäin hyviä pohjia, Vibramista on tullut markkinajohtaja, ja sen pohjat ovat hyvin laajasti käytössä eri valmistajien kengissä. Vibram on ollut yksi paljasjalkakenkien pioneereja FiveFingers-mallistollaan.

Merrellin barefoot-kengissä on myös Vibram-pohja, joka on siis patentoitua kumisekoitusta.

 

Miesten Merrell Barefoot -mallit

Osta Merrell Barefoot -kengät Spartoo.fi:stä tai Footway.fi-kaupasta

Voit selata tällä hetkellä saatavilla olevia malleja helposti täällä: Merrell Barefoot -mallit.

merrell_trailglove_men

Run: Road Glove, Bare Access, Trail Glove, Trail Glove Wide Width

Train: Flux Glove, Flux Glove Sport, Embark Glove, Sonic Glove

Barefoot Water: Lithe MJ Glove, Paciki Wrap

Barefoot Life: Edge Glove, Slant Glove, Radius Glove, Reach Glove

Merrell-paljasjalkakengät ScandinavianOutdoor.fi-kaupasta

Naisten Merrell Barefoot -mallit

merrell_women

Run: Dash Glove, Bare Access Arc, Pace Glove, Pace Glove Wide Width

Train: Lithe Glove, Stretch Glove, Pure Glove, Lithe MJ Glove

Water: Swift Glove, River Glove, Pipidae Wrap, Hylidae Wrap

Life: Wonder Glove, Spirit Wrap, Serene Glove, Life Burst Wrap, Power Play Glove, Delight Glove

Merrell-paljasjalkakengät ScandinavianOutdoor.fi-kaupasta

Lasten mallit

merrell_kids

Trail Glove Big Kids/Little Kids, Pure Glove Kids/Little Kids

Kaikki Merrell Barefoot -kengät Spartoo.fi:stä.

Merrell Barefoot -kengät löydät myös Footway.fi:stä

Voit selata tällä hetkellä saatavilla olevia malleja helposti täällä: Merrell Barefoot -mallit.