Lasten paljasjalkakengät

Tiesitkö tämän lasten jalkojen kehityksestä?

  • Tärkein kehitys lapsen kasvussa tapahtuu vauva- ja taaperoiän välillä.
  • Vauvan jalkaluut ovat vielä pehmeää rustoa.
  • Kenkä, joka on liian tiukka tai jäykkä, voi muuttaa lapsen jalan muotoa.
  • Noin 70% jalkaongelmista johtuu vääränlaisten tai huonosti istuvien kenkien pitämisestä.
  • Suurin osa lapsille ja nuorille tarkoitetuista kengistä haittaa jalkaterän ja varpaiden normaalien toimintojen kehittymistä. (terveyskirjasto.fi)
  • Lapsen jalat kehittyvät noin 18-vuotiaaksi saakka.
  • Lapsen jalat kasvavat pyrähdyksinä ja tarvitsevat usein uudet kengät kolmen tai neljän kuukauden välein.

Kun lapsi alkaa itse kävellä, on tärkeää jalkojen kehityksen kannalta, että kengät istuvat hyvin ja antavat mahdollisimman laajan liikkuvuuden jalalle. Sisällä lapsen tulisi antaa kävellä paljain jaloin tai kengillä, joissa on mahdollisimman joustavat ja ohuet pohjat, jotta jalat vahvistuvat ja varpaat saavat tarttumapintaa lattiasta. Ulkona kenkien tulee suojata riittävästi mutta olla kuitenkin kevyet ja joustavat.

“Minkä tahansa paksuinen korotettu pohja lapsen kengässä lyhentää akillesjännettä. Pohjat, jotka ovat yli 6 mm paksut estävät lapsen jalan joustoa 80 – 90 %, estäen siten jalan normaalin askelluksen.” (Tri William A Rossi, 2002, Children’s Footwear: Launching Site for Adult Foot Ills, Podiatry Management, sivut 83–100)

Paljain jaloin olevilla lapsilla on kehittymisessään etu kovapohjaisten kenkien kanssa kulkeviin lapsiin nähden. Paljain jaloin kulkemisella on pitkäaikaisia vaikutuksia jalkojen ja selkärangan kehittymiseen. Aina kuitenkaan paljain jaloin ei ole mahdollista kulkea. Useimmille vanhemmille pienet varpaat tepsuttelemassa lumen ja jään keskellä ei ole tervetullut ajatus. Tähän löytyy ratkaisu  paljasjalkakengistä.

Mutta mitkä ovat parhaat ja sopivimmat kengät kullekin lapselle? Valitseminen saattaa välillä olla hankalaa, mutta alla on lista hyvistä vaihtoehdoista, jotta valitseminen olisi hieman helpompaa.

Lasten paljasjalkakengät - Feelmax lapsille

Feelmax

Suomalainen Feelmax on ollut paljasjalkakenkien edelläkävijöitä. Feelmaxilta löytyy myös lasten malleja, jotka ovat merkille ominaisesti erittäin tilavat, joustavat ja kevyet – niissä ei ole lainkaan jäykisteitä tai tukia, jotka heikentäisivät lapsen jalkojen luonnollista kehitystä. Kengät myös hengittävät hyvin, jotta jalat pysyisivät mahdollisimman kuivina. Lue lisää

Vivobarefoot_kids

Vivobarefoot Kids

VivoBarefoot Kids on uudenlainen kenkä, joka on suunniteltu yhteistyössä kenkäteknologian ammattilaisten kanssa ja hyväksytetty podologeilla. Se tukee jalan luonnollista kasvua ja kehitystä, vahvistaa jalkaa ja kehoa, linjaa asennon oikein ja suojaa jalkaa. VivoBarefootit ovat “paljasjalkavallankumouksen” etulinjassa ja valmistajalla on laaja skaala tyylejä ja kokoja kaikenlaisiin tilanteisiin ja tyyleihin koulukengistä urheiluun.

fivefingers_kids

Vibram FiveFingers

Lapset voivat huoletta vaeltaa Vibram FiveFingers -kengissä, jotka antavat sekä paljain jaloin kulkemisen vapauden että Vibram -pohjan tarjoaman suojan. Vibram on suunnitellut myös lapsille useita Five Fingers -viisivarvaskenkiä, jotta lapset saisivat kokea samanlaisen mukavuuden kuin aikuiset paljasjalkajuoksijat. Vibram FiveFingers on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista merkeistä paljasjalkajuoksijoiden keskuudessa.

softstar_kids

Soft Star

Soft Starilla on suuri kokoelma lapsille suunnattuja minimalistisia kenkiä sandaaleista saappaisiin. Käsintehdyt pehmeästä nahasta valmistetut kengät mahdollistavat jalan luonnollisen kehityksen. Valmistajalla on laaja valikoima kenkiä kaiken ikäisille lapsille, myös vauvoille ja taaperoille. Kengissä on joustavat, leveät ja pehmeät pohjat ja ne on tehty hengittävistä, luonnollisista materiaaleista.

merrell_trailglove

Merrell Barefoot

Merrell on tuonut markkinoille monia uusia malleja lasten valikoimaansa. Yksi malleista on Merrell Barefoot Trail Glove, jonka jotkut kokevat kapeaksi, mutta kenkä on hyvin joustava ja varvasosa tilava. Malli on myös samaa hyvää Merrell -laatua kuin monet edeltäjänsä. Muita Merrellin malleja ovat esimerkiksi Crush Glove, Flux Glove, Dock Glove, Emme Glove ja Reach Glove. Katso netistä saatavilla olevat mallit

amyandivor_lastenpaljasjalkakengt

Amy & Ivor Moccasins

Tyylikkäitä ja hyvin ohutpohjaisia mokkasiinityyppisiä kenkiä. Toisin kuin monet muut pehmeäpohjaiset kengät, näissä pohjaa ei ole tehty mokkanahasta, joten ne ovat kestävämmät ja suojaavat paremmin teräviltä esineiltä – mutta eivät kuitenkaan kestä äärimmäisiä olosuhteita. Kokoja löytyy kokoon 39, 5 (US 9) asti, mutta kenkiä ei tietääksemme saa Suomesta tällä hetkellä.

shooshoossmileys_lastenpaljasjalkakengt

Shooshoos Smileys

Vaikka kengät eivät lestin leveyden takia välttämättä sovi erityisesti kapeajalkaisille lapsille, suurimmalle osalle lapsista nämä ovat mukavat ja tilavat. Nahkapäällinen on hyvin pehmeä ja joustaa hyvin liikkuessa samoin kuin kumipohjakin. Kengät tukevat jalkaa ja lisäksi kumipohja suojaa hyvin. Koot ovat hieman pieniä, joten jos lapsen jalka on “kokojen välissä”, on suositeltavaa ottaa isompi koko.

hunter_boots

Hunter (korottomat kumisaappaat)

Nämä eivät ole viralliset paljasjalkakengät mutta koska pohjat ovat joustavat ja korottomat, ne ovat melko lähellä. Kumisaappaat on valmistettu korkeatasoisesti luonnonkumista. Korottomuus sappaassa saattaa parantaa lapsen tasapainoa ja tukea kehittyvää selkärankaa korolliseen saappaaseen verrattuna.

Froddo lasten paljasjalkakengät

Froddo

Froddon kengissä on ohuet ja taipuisat pohjat, ja leveä lesti antaa varpaille hyvin tilaa. Kengät tehdään ilman haitallisia kemikaaleja. Ainakin Zalandolta on löytynyt hyvin sekä kesä- että talvimalleja.

stonz_lastenpaljasjalkakengt

Stonz

Pehmeät ja kevyet Stonzit ovat ideaalit kylmällä talvisäällä. Ne ovat vedenkestävät ja mukavat jopa lumessa kävellessä; nämä ovat erityisen hyvät ensimmäisen talvensa kokeville lapsille. Kenkien joustavuus mahdollistaa, että lapsen jalat kokevat ympäristön todenmukaisesti ja kehittävät oikeanlaisen asentoaistin vaeltaessaan epätasaisessa maastossa.

bobux

Bobux

Yksi suosituimmista lasten paljasjalkakenkämerkeistä, vaikka täysin “puhtaasta” paljasjalkakengästä ei olekaan kyse. Bobux valmistaa laadukkaita kenkiä laadukkaista materiaaleista,  mutta eivät kuitenkaan ole välttämättä yhtä joustavat kuin ns. aidot paljasjalkakengät. Paljasjalkakenkien tulisi olla hyvin joustavat, jotta kehittyvät jalat voisivat liikkua luonnollisesti, kuten ilman kenkiä. Bobuxeja löytyy esim. Footway.fi:stä.

Terveiden lasten kasvattaminen alkaa jaloista, ja se tarkoittaa paljain jaloin olemista. Niin meidän vanhempamme ja isovanhempammekin tekivät lapsena. Lapsi kävelee ja seisoo oikein, kun hän on joko paljain jaloin tai hyvin sitä matkivissa kengissä ja on hyvä kehittää hänelle erilaisia paljain jaloin tehtäviä aktiviteetteja.

Mikäli mahdollista, ulkona harrastettavat aktiviteetit ovat parhaita, koska lapsi voi olla vuorovaikutuksessa luonnon kanssa ja kehittää aistejaan ja motorisia taitojaan. Jos haluat rohkaista lasta olemaan aktiivisempi, tee siitä hauskaa. Lapset monesti pitävät esteradoista, juoksemis- ja kiipeilyleikeistä ja pihatöiden leikiksi muuttamisesta.