NIKE-paljasjalkakengät

Nike on hyvin perinteinen juoksukenkämerkki ja myös vähitellen lähtenyt  mukaan minimalisti- tai paljasjalkakenkämarkkinoille. Monet kengistä sopivat tukevuutensa, pehmusteidensa ja pohjan paksuuden puolesta henkilöille, joille paljasjalkajuokseminen on vielä uutta. Tässä listattuna muutama malli.

1.Nike Free 5.0+

Nike Free 5.0+ juoksukengät auttavat jalkoja vahvistumaan tukemalla niiden luonnollista liikettä. Lisäksi kengissä on perinteisten kenkien pehmustus, pito ja suojaus pohjissa.

Nike_free_5.0

2. Nike Free 3.0

Mahdollisimman joustavaa ja luonnollista juoksukokemusta etsiville hyvä valinta on Nike Free 3.0. Kengässä on hyvin ohut ja joustava keskipohja joka tarjoaa luonnollisen liikkeen yhdistettynä minimalistiseen designiin.

Nike_free_3.0

3. Nike Free 4.0

Miesten juoksukenkä Nike Free 4.0 on hieman minimalistisempi kuin Free 5.0+ sekä hieman pehmustetumpi pohjistaan kuin Free 3.0, ja tarjoaa luonnollisen jalan liikkeen tuoman vahvistumisen sekä joustavuuden ilman että pidosta tai jalan suojaamisesta on tingitty.

Nike_free_0.4

4. Nike Free Flyknit+

Niken Flyknit+ syntyi juoksijoiden palautteen perusteella. He toivoivat juoksukenkää joka istuisi tiiviisti jalan ympärillä ja olisi jalassa sukkamaisen huomaamaton. Nike Flyknit+ tuo nyt juoksijoille tämän jalkaa ”halaavan” mallin joka on kuin toinen iho ja jossa on joustava Nike Free välipohjallinen.

Nike_Free_Flyknit

5. Nike Free Hyperfeel

Niken Free Hyperfeel juoksukenkä istuu sukkamaisen mallinsa ansiosta tiiviisti ja mukavasti jalkaan. Kengässä on melko ohut ja erittäin joustava pohja, jonka pehmusteet on riisuttu minimiin säilyttäen kuitenkin mukavuuden ja suojaavuuden.

nike_hyperfeel

Niket saat: Footway | Zalando 

Niken kenkien koko-ohje

(Ohjeet alla ovat englanniksi, mutta kuvat kertovat kaiken oleellisen – ja sitten vain napauta kokotaulukon yläreunasta kanta-varvas -lukemat senttimetreiksi)
Niken kenkien koko-ohje miehille

Niken kenkien koko-ohje naisille

Niken kenkien koko-ohje pojille ja tytöille

Arvio Niken paljasjalkakengistä

Nike suosittelee että paljasjalkajuoksusta kiinnostuneet aloittaisivat 5.0-mallilla, ja monien mielestä malli onkin hyvin kevyt sekä miellyttävä pitää jalassa. Ero perinteisiin juoksukenkiin verrattuna ei ole radikaali, mutta iso osa muutoksesta onkin juoksutekniikassa eikä vain jalkineissa. Tämä malli on sopiva kaikenlaiseen liikuntaan ja helppo esimerkiksi salille. Kun tämän kengän tuntumaan tottuu ja kerää enemmän juoksukilometrejä, voikin vaihtaa saumattomasti 3.0-malliin.

Nike 3.0 istuu jalassa tiiviisti kuin hansikas, on kevyt ja joustava, tarjoten näin todella luontevan paljasjalkakokemuksen. Nike ei kuitenkaan suosittele näillä juostavan enempää kuin 15 km kerralla.

Nike 4.0 puolestaan on hyvin miellyttävä malli kaikille jotka etsivät joustavaa, kevyttä ja pehmustettua juoksukenkää. Se oli hyvä uudistus vuoden 2012 Nike Free mallistossa.  Vaikka 4.0 ei ole aivan ”aito” paljasjalkakenkä, se on kuitenkin huomionarvoinen vaihtoehto juoksijoille jotka ovat kenties siirtymässä paljasjalkakenkiin tai eivät halua tehdä täyttä siirtymää. Free 4.0 on kokonaisuutena loistava juoksukenkä erityisesti pohjansa joustavuuden ansiosta. Se edistää jalkojen lihasten vahvistumista ja auttaa siten parantamaan suoritusta.

Ensimmäinen kommentti Nike Flyknit+ kengistä on yleensä että ne tuntuvat jalassa tiukilta. Se on kuitenkin vain ensivaikutelma, kengät muuttuvat jokaisella käyttökerralla mukavammiksi pitää. Jalkine on suunniteltu erittäin hengittäväksi ja pitää näin jalkaterän tehokkaasti kuivana. Flyknit+:n kevyt ja sukkamainen päällinen tekee juoksusta luontevaa sekä vähemmän rasittavaa koko keholle – juuri tämä oli Niken tavoite kun he suunnittelivat uutta mallistoa teemalla ”Nature Amplified”.

Muotoilussa on otettu huomioon tieteelliset tutkimukset juoksemiseen ja ergonomiaan liittyvistä asioista sekä urheilijoiden antama palaute. Kenkä on tukeva ja suojelee siten jalkoja ylimääräisiltä tapaturmilta, esimerkiksi nilkan revähdyksiltä, tarjoten silti todella luonnollisen liikkeen jalkaterälle juoksun aikana. Flyknit+:n suorituskyky yhdistettynä jalkineen mukavuuteen, tukeen ja suojaan tekee siitä hienon paketin juoksua varten.

Nike Free Hyperfeel on kevyt kenkämalli (vain 147g naisten koossa 35.5) ja koko kenkä koostuu vain seitsemästä osasta, mikä on todella vähän verrattuna perinteisen kengän 40 – 50 osaan. Kengässä käytettäviä materiaaleja on vähennetty jotta juoksijan on mahdollista tuntea paremmin maanpinta ja muut ulkoiset tekijät. Pohjan vohvelimainen rakenne mahdollistaa hyvän tuntuman alustaan ja juoksija voi kokea olevansa lähes paljain jaloin. Kokonaisuutena kenkä antaa hienon tunteen siitä, että se on osa kehoa eikä niinkään kappale jalan ja maanpinnan välissä.

Yksi pieni miinus Hyperfeelin istuvuudessa on hieman kapea lesti. Jotkut juoksijat ovat kokeneet että kengän etuosa puristaa leveämpiä jalkateriä. Vaikka tässä jalkineessa onkin sama päällysmateriaali kuin Flyknit+:ssa, rakenteeltaan tämä on hyvin pienelle joukolle sopiva jalkine. Jos olet selvästi kanta edellä juokseva, tai pidät muuten tukevammasta pohjasta kengissä, tämä malli ei ole sinua varten. Jos taas kaipaat mahdollisimman kevyttä, nopeaa ja luonnollisen tuntuista kenkää, joka on kuin toinen iho ja tarjoaa silti hieman pehmustusta jota ei minimalistisissa paljasjalkakengissä ole, malli on kuin sinulle luotu.

 

Nike saat: Footway | Zalando