New Balance -paljasjalkakengät

New Balance aloitti valmistamalla kaaritukia kenkiin 1900-luvun alussa. 1970-luvulla se alkoi valmistaa kenkiä ja nykyään se on suuri brändi etenkin urheilukenkien maailmassa. Monet kenkämallit ovat perinteisiä pehmustettuja, paksumpipohjaisia juoksukenkiä, mutta myös paljasjalkaisuutta on korostettu joissain malleissa. New Balancen paljasjalkakengät ovat melko kevyet, tukevat, korottomat tai hyvin kevyesti korotetut sekä kestävät. Tässä esiteltynä muutama paljasjalkaisempi malli:

1. New Balance Minimus Zero

New Balancen Minimus Zerot ovat korottomat ja niissä on erittäin kevyt pehmustus. Lisäksi kengät ovat todistetusti kestävät. Jalkineessa on New Balancen oma REVlite-välipohja joka on 24 % kevyempi kuin perinteinen vaahtomuovipohja, sekä Vibram-pohja joka antaa hyvän pidon niin asfaltilla kuin muillakin pinnoilla.

NB_MINIMUS_ZERO

2. New Balance Minimus 10v2

Minimus 10v2:ssa on jalalle luontevan tuntuinen 4mm korko, uusi Vibram-pohja sekä kevyt verkkopäällinen. Lisäksi kengän kärkiosa on suunniteltu saumattomaksi, mikä keventää kengän painoa eikä saumoista aiheutuvaa hankausta tule. Nämä ominaisuudet tekevät jalkineesta entistä kevyemmän ja kestävämmän.

NB_10v2

3. New Balance Minimus HI-REZ

Minimus HI-REZ antaa juoksijalle entistä tarkemman ja todenmukaisemman tunnun juoksualustasta. Tässä paljasjalkakengässä pehmusteet ovat erillisissä kapseleissa, jotka antavat jalalle alustan mukaan enemmän luonnollista joustoa eri suuntiin. Kenkien 0 mm korotus ja suoraan kengän päälliseen valettu EVA-pohja antaa jalan tuntea maaperän muodot niin todenmukaisesti kuin mahdollista, silti suojaten jalkaa tehokkaasti.

NB_minimus_HI-rez

4. New Balance Minimus Ionix 3090v2

REVlite-välipohja ja siihen suoraan valettu EVA-pohjallinen antavat New Balancen Minimus Ionix 3090v2:lle keveyttä ja varmuutta. Jalkineen muotoilussa käytettiin inspiraationa molekyylien rakennetta, mikä suojaa jalkaa, mutta mahdollistaa silti hyvän paljasjalkatuntuman. Tässä kevyessä mallissa on synteettinen verkkopinta yhdistettynä saumattomaan päällykseen, mikä tukee vauhdista riippumatta jalkaa hyvin.

NB_minimus_Ionix_3090

5. New Balance Minimus 20v2

Viimeisin Minimus -malliston juoksukenkä on 20v2, jossa yhdistyvät 4mm korko sekä laajennettu Vibram-pohja ja paranneltu päällys. Kenkä on kevyt, n. 165g ja malli sopii erityisesti juoksijalle, joka kaipaa hieman tukevampaa istuvuutta.

NB_minimus_wt20m2_xl

New Balance -kengät saat: Footway | Zalando | Spartoo.

Arvioita New Balancen kengistä

Minimus Zero on loistava juoksukenkä, joka tuntuu käytössä keveältä tulematta liikaa juoksijan ja juoksukokemuksen väliin. Minimus Zero on paras kokeneille paljasjalkajuoksijoille, joille koroton kenkämalli ja minimaalinen pehmustus on jo tuttu, mutta sopii myös kakkoskengäksi juoksijalle joka kaipaa välillä mahdollisimman kevyttä askellusta. Kengän ohut tossumainen tuntuma ja minimalistinen muotoilu antavat sille todellisen kilpakengän tuntuman. Lyhyesti sanottuna, Minimus Zero on pitkälle kehitetty lenkkitossu kokeneelle paljasjalkajuoksijalle.

Uudessa Minimus 10V2:ssa on ilmava verkkopäällinen ja läppä joka aukeaa vain toiselle puolelle, poistaen näin puolelta toisen liikkuvan läpän ongelman. Kengässä on myös verkkopäällinen, joka päästää ilman ja veden läpi mutta kuivuu nopeasti. Kengän kärki antaa varpaille hyvin tilaa levittyä luonnollisesti ja yleistuntuma on pehmeä.

Kengän pohja on 16mm kannan alta ja 12mm kärjestä, joten laskua on 4mm. 12mm:n pohja suojelee jalkaa teräviltä kiviltä, mutta vähentää hiukan kenkien paljasjalkatuntemusta. Todelliset minimalistit suosivat yleensä kenkiä ilman kantakorotusta, mutta tämä malli on varmasti ainakin suuremman yleisön mieleen – etenkin sellaisten, jotka ovat siirtymässä paljasjalkakenkiin.

Jos juoksija ei ole varvaskenkien ystävä, mutta kaipaa mahdollisimman paljasjalkaista tuntumaa niinäkin päivinä, kun ei innosta juosta täysin ilman kenkiä, Minimus Hi-Rez on hyvä valinta. Hi-Rez on älykkäästi muotoiltu juoksukenkä ja New Balance on saavuttanut sillä aivan uuden tason paljasjalkajuoksun saralla. Etenkin kengän ulkopohjan muotoilu toimii hyvänä esimerkkinä tästä uudenlaisesta muotoilusta. Tämä malli vaatii kuitenkin totuttelua ja jalan sopeutumista, eikä niillä voi juosta heti alkajaisiksi pitkiä matkoja. Jos olet kuitenkin jo paljasjalkakenkien veteraani, voit huoletta odottaa hyvää lenkkiä.

Minimus Ionix 3090v2 on treenikenkä, joka auttaa juoksemaan oikein ja sopii monen tyyppiseen liikuntaan (lyhyenmatkan juoksuun, crossfitiin, jne.). Kengät ovat erittäin joustavat ja niissä on runsaasti pehmustetta. Uusin Minimus -malli on miellyttävä useissa erilaisissa maastoissa keveytensä ansiosta. Kenkä on kuitenkin hieman tiukan ja kapean tuntuinen juoksijoille, joilla on leveä lesti, joten kannattanee ostaa ½ kokoa tavallista isompi pari. Mobium-side muodostaa kahdeksikon pohjan kuvioinnin ympärillä, jolloin pienet kivet ja sora voivat juuttua pohjiin eivätkä kengät siis sovi kovinkaan hyvin patikointipoluille.

Minimus 20v2:ssa on Vibram-pohja ja erittäin kevyt päällinen. Mallin pohja ei ole aivan yhtä joustava kuin Minimus Zeron, mutta sitäkin kestävämpi ja paremmalla pidolla. Painon puolesta 20v2 kuuluu ehdottomasti paljasjalkakenkien luokkaan, etenkin kun ottaa huomioon että monet kengät, etenkin vaelluskengät, painavat usein n. 350 grammaa per kenkä. Minimus 20v2 erottuu joukosta paitsi keveydellään, myös täydellisellä lestin leveydellä. Kenkä istuu täydellisesti kannan ja jalkapöydän kohdalta mutta leviää hiukan varpaita kohden mahdollistaen varpaiden luonnollisen levittymisen. Jalkineen pituus sen sijaan tuntui olevan hieman epäsuhtainen. Tämä kenkämalli sopii juoksijalle joka suosii tienviertä ja polkuja, muttei eksy liian vaikean teknisille ja kivisille poluille. Kengästä nauttivat varmasti ne, jotka haluavat siirtyä korottomiin tasapohjaisiin juoksukenkiin, mutta eivät ole vielä täysin valmiita siihen.

New Balance -kengät saat: Footway | Zalando | Spartoo.