Adidas-paljasjalkakengät: Adidas Adipure Adapt, Motion ja Gazelle

Adidas valmistaa pääosin perinteisiä juoksukenkiä, mutta on myös lähtenyt mukaan kilpailemaan paljasjalkakenkämarkkinoille Adipure-mallistollaan. Tässä muutamia suosituimpia Adidasin malleja:

1. Adidas Adipure Trainer 1.1

Anatominen, sukkamainen rakenne ja joustava kärkiosa varpaineen antavat jalkojen taipua luonnollisesti. Kengän päällisen Techfit™- painatus edistää sen liikkuvuutta.

adidas_adipure_training_1.1

2. Adidas Adipure Lace Trainer 1.1

Miesten Adipure Lace Trainer 1.1 malli on uusi ja entistä lähempänä paljasjalkaisuutta. Kengissä on nauhamainen kiinnitys ja erotellut varpaat sekä hyvin tarttuva painatus pohjassa mikä parantaa maatuntumaa.

adipure_lace_trainer_1

3. Adidas Adipure Adapt -kengät

Adipure Adapt -mallissa on erittäin ohut 3 mm pohja. Kenkien päällys on ohutta, ihoa mukailevaa Techfit™-painatusta ja malli on Adidaksen Puremotion -muotoilua. Kengissä on lisäksi Adiprene-pehmustus sekä Adiwear-pohja joka antaa juoksijalle hyvän pidon ja maakontaktin. Kengät sopivat erityisesti paljasjalkajuoksutekniikan harjoitteluun, mutta myös ns. casual-kengäksi jokapäiväiseen käyttöön.
adipure_uusi

4. Adidas Adipure Motion

Näissä miesten kengissä on saumaton ja jalkaa tukeva Techfit™ -päällisosa sekä ohut, varpaiden myötäinen ihomainen kärki. Kantatuki ja PUREMOTION™-välipohja tekevät hyvän paljasjalkatuntuman.

adipure_motion

5. Adidas Adipure Gazelle

Tässä miesten mallissa on hyvä joustavuus, pehmustus sekä laaja liikerata mahdollisimman luonnollista juoksukokemusta varten. Kengissä on saumaton Techfit™- päällisosa, PUREMOTION™-välipohja ja litteä kärki joka mukailee päkiää.

Adipure_Gazelle

Adidasin kengät saat: Zalandolta | Footwayltä | Spartoolta

Arvio Adidas barefoot -kengistä

Adidasin Adipure Trainer -sarja vaikuttaa olevan suunnattu nimenomaan painonnostoon, voimaharjoitteluun ja kuntosaliharrastajille. Tämä käy myös hyvin ilmi siitä että Adidasin markkinointikasvona on nähty Mark Verstegen, joka tunnetaan kovan luokan fysiikkavalmentajana. Jos voit kuvitella tekeväsi kovia nostoja, hyppyjä tai muuta voimaharjoittelua kuntosalilla varvasmallisissa paljasjalkakengissä, kuulut mahdollisesti Adidasin Trainer -sarjan kohderyhmään.

Adidas Adipure Trainer 1.1. -malli tuntuu itseasiassa hyvältä jalassa. Jalkineen päällinen on vesijalkineista tuttu, vaikkakin parempaa laatua, eli elastinen, venyvä eikä se tunnu juurikaan jalkapöydällä. Jotkut tosin ovat kokeneet kärjen hieman puristavaksi. Etyleeni- ja vinyyliasetaatista valmistettu välipohja on rakenteeltaan vaahtomainen ja sisältää siis ilmaa, ja sen antama tuntu onkin mitä loistavin. Kun jalka laskeutuu maahan, vaahto litistyy ja päästää ilman ulos, minkä jälkeen se taas palautuu.

Adidas käyttää Adipuressa pehmustetta, jotta jalat eivät tunne maaperän kovimpia kulmia. Kenkä ei kuitenkaan ylikompensoi pehmustuksellaan, vaan esimerkiksi laatikkohypyissä varpaat etsivät tasapainoa luonnostaan, yrittäen tarttua maahan. Tämä tuo treeniin uuden lisän, ja jaloista saattaa löytyä aivan uusia, pieniä lihaksia, jotka saavat tehdä töitä kun niille annetaan mahdollisuus. Kokonaisuutena Adipure Trainer on onnistunut kenkä. Ne ovat loppuun asti mietityt sekä laadukkaat, eikä niissä testauksen jälkeen näy vieläkään kulutuksen jälkiä. Jokainen sauma on paikallaan eikä liima ole antanut periksi yhdestäkään kulmasta. Noin 65 euron hintaan Adipure Trainer on hyvä sijoitus joka kestää käytössä varmasti pidemmän aikaa.

Adipure Lace Trainer -malli on samalla tapaa enemmän treenikenkä kuin juoksukenkä, kuten edeltävä Adipure Trainer 1.1. ja silti se ylitti odotukset. Kengän pohja on hyvin joustava ja suojaava. Maaperän tuntuma ei ole kovin selkeä, mutta pohja suojaa jalkapohjaa kiviltä ja teräviltä oksilta. Jalkineen päällys on miellyttävän tuntuinen ja pitää jalkaterän tehokkaasti paikoillaan. Hyvän suorituskyvyn ja hinnan lisäksi kenkä on todella tyylikäs verrattuna muihin varvasmallisiin paljasjalkakenkiin. Tämä on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla suojaavia paljasjalkakenkiä maksamatta itseään kipeäksi. Vaikkei Adipure Adapt ole markkinoiden ensimmäinen luonnollisen tuntuinen paljasjalkakenkä, se on Adidasin kaikkien aikojen littein juoksuun tarkoitettu malli. Kengän suunnittelussa on ollut mukana asiantuntijoita eri urheilulääketieteen aloilta varmistamassa että kenkä todella voi auttaa kunnianhimoisia juoksijoita parantamaan tuloksiaan, lisäämään nopeutta ja juoksuun tarvittavaa voimaa.

Adipure Adapt vaatii hieman totuttelua – kenkien omistajan täytyy ottaa niin sanotusti askel kerrallaan tämän mallin kanssa. Kenkälaatikon mukana tulevat ohjeet kannattaa ottaa tosissaan. Kenkiä suositellaan käytettävän ensimmäisen viikon ajan vain kotona ja lisätä kenkien käyttöä vähitellen liikuntarutiineihin kasvattaen etäisyyksiä ja treenien kovuutta pikkuhiljaa. Prosessin hoputtaminen ja kenkien vaihto ”lennossa” voi aiheuttaa vammoja ja kipuja. Adipure Adapt on hyvä juoksukenkä joka auttaa juoksijaa kehittämään juoksutekniikkaa enemmän päkiä- ja keskijalkavoittoiseksi. Kengät auttavat juoksijaa käyttämään tuki- ja liikuntaelimiään kokonaisvaltaisesti jalkalihasten kanssa, ja kehittämään näin suorituskykyään. Pidä kenkiä joka päivä ja opit askel askeleelta luonnollisempaan juoksutekniikkaan Adipure Adaptin avulla.

Adipure Motion tarjoaa käyttäjälleen hieman enemmän tukea ja vankemman rakenteen. Kuten edellisessä Adapt -mallissakin, kengän päällinen on hyvin joustava, joten kenkä istuu melko tiukasti etenkin jalan päältä. Kuten Barefoot Evos, tämäkin kenkä on kohtuullisen tilava kärjestä jättäen varpaille hyvin tilaa.

Gazelle puolestaan on mitoitukseltaan melko normaali ja mukailee perinteisiä kengänkokoja. Gazellessa on 17mm pohja 7mm laskulla päkiää kohden. Koska kenkä on suunniteltu koville pinnoille, pohja on paksumpi kuin paljasjalkakengissä yleensä. Silti sekä pehmustus että korko ovat keskitasoa Adipure- mallistossa. Gazelle -malli sijoittuu Motionin ja Adaptin väliin, ensin mainitun ollessa vielä tukevampi ja jälkimmäisen tarjotessa puhtaan paljasjalkaisuuden kokemuksen. Kokonaisuutena Gazelle on hyvä ja kokeilemisen arvoinen juoksukenkä asfaltille ja muille koville teille. Mallin muotoilu ja ominaisuudet pitävät vielä paljasjalkakenkien veteraanien kiinnostusta yllä, tarjoten samalla hieman pehmikettä aloittelijoille.

Adidasin kengät saat: Zalandolta | Footwayltä | Spartoolta