Vibram FiveFingers – “Crazy Monkey Shoes” – Paljasjalkakengät / varvastossut

Vibram FiveFingers -paljasjalkakengät ovat yhdet tunnetuimmista ja suosituimmista paljasjalkakenkämerkeistä. Five Fingersin tarkoitus on vastata mahdollisimman läheisesti paljasjalkaliikkumista, samalla kuitenkin suojaten ihoa ja liukastumista estäen. Niiden pohja on siis todella ohut – isojen terävien kivien päälle astuminen saattaa siis sattua, mutta jalkojen iho pysyy ehjänä.

Alun perin Five Fingersit kehitettiin venekilpailuihin, mutta ne esiteltiin pian myös paljasjalkajuoksuun, johon yhtiön toimitusjohtaja oli ihastunut. Vibram yrityksenä lähti liikkeelle vuorikiipeilystä (lue enemmän Vibramin historiasta Merrell Barefoot -sivulta).

Nykyään Vibramin FiveFingers -malleja markkinoidaan jokseenkin kaikille urheilulajeille kuten fitness, juokseminen, vesiurheilu, jooga ja trekking. Kestävyydeltään FiveFingersien on sanottu olevan erinomaiset.

Intohimoisia käyttäjiä löytyy ympäri maailman. Jotkut sanovat pitävänsä FiveFingersejä joka paikassa ja kaikissa harrastuksissa. Onpa muun muassa Googlen perustaja Sergey Brin pitänyt niitä myös tunnetussa teknologiatapahtumassakin paneelikeskusteluun osallistuessaan (mistä lähti liikkeelle termi “Crazy Monkey Shoes”…).

FiveFingersien koon valinta

FiveFingers -kenkien koon valitseminen voi olla haastavaa. Ne eivät seuraa normaaleja kenkäkokoja, vaan ostajan tulee itse mitata oman jalan pituus ja tarkastaa oikea koko Vibramin koko-ohjeella.

Sovitettaessa kantapään ja jokaisen varpaan pitäisi istua koloonsa mukavasti ja siten, että pisin varvas osuu kengän päähän. Huomioi, että Vibram FiveFingers -mallisto ei seuraa tavallista “jätä ½-1cm tilaa” -ohjetta. Pidä kuitenkin huoli, että jokainen varvas voi täysin ojentua. Mikäli yksikään varvas ei mahdu ojentumaan täysin, ota isompi koko. Miesten ja naisten kokoja voi käyttää sukupuolesta riippumatta tarpeen mukaan – ainoa ero on, että miesten mallissa lesti on hieman pidempi ja leveämpi. Pääasia on, että kengät tuntuvat lähes kuin niitä ei olisikaan!

Tietty valmistuksessa käytetty ainesosa voi sisältää jäämiä lateksista, joten lateksille allergisten kannattaa välttää näitä kenkiä. Vegaaneille puolestaan on tarjolla monia vegaaniystävällisiä FiveFingers -kenkämalleja – tarkista käytettyjen materiaalien lista eri mallien tuotetiedoista.

Saat Vibram FiveFingers -kengät Spartoo.fi:stä tai Footway.fi:stä tai Partioaitasta suoraan kotiin.

Vibram FiveFingers – Malleja:

FiveFingers Komodosport ja Komodosport LS – cross-training-kenkä, jossa on erittäin pitävä pohja, sopii sisä-ja ulkokäyttöön. Täysin saumaton sisäosa.

KSO ja KSO Trek – Enemmän suojausta, hiertymistä estävä materiaali sekä hengittävä päällys.

Bikila LS – Juoksuun suunniteltu malli on nimetty Etiopialaisen paljasjalkamaratoonarin ja olympiavoittaja Abebe Bikilan mukaan. Kengässä on pikanauhat ja leveähkö lesti. Soveltuu kovaan käyttöön.

Speed – Malli sekä kävelyyn että juoksuun. Sama tekninen ratkaisu pohjassa ja pohjallisissa kuin Bikilassakin. Kenkä on helpompi laittaa jalkaan kuin muut FiveFingers Vibram -mallit, ja nauhoituksen avulla on helppo säätää istuvuutta.

Treksport – monipuolinen kenkä retkille ja metsässä liikkumiseen sekä maastojuoksuun. Pehmeä ja hyvin suojattu päällinen.

Seeya – Tämä on Vibramin ultrakevyt malli minimalisti- ja paljasjalkajuoksijoille. Pohjan keskiosasta on vähennetty materiaalia, jotta kenkä olisi ja tuntuisi kevyemmältä. Materiaali on erittäin hengittävää ja sisäpuoli saumatonta kangasta rakkojen ehkäisemiseksi.

Spyridon & Spyridon LS – erityinen maastojuoksumalli. Pohja on 3,5mm paksu, joten pienet kivet ja epätasaisuudet eivät häiritse. Jalkaholvin alla on lisäksi ohut erikoisnylonista tehty levy.

Kids – lasten malli. Malli on kevyt ja avonainen, joten jalkaan laitto on helppoa. (Lue lisää lasten paljasjalkakengistä.)

Vibram FiveFingers -paljasjalkakengät Spartoo.fi:stä
Vibram FiveFingers -paljasjalkakengät Footway.fi:stä
Vibram FiveFingersit Partioaitasta

t?a=1119705543&as=1129432370&t=1&tk=1&i=1Mikäli haluat sukat Vibram Five Fingers-kenkiisi, katso esimerkiksi Injinjin varvassukat tai Feelmaxin varvassukat.

Vedenpitävät paljasjalkakengät talvikäyttöön

Olisihan se mukavaa Suomen keleillä käyttää FiveFingersejä syksyllä ja talvellakin… Katso täältä tarkempi artikkeli vedenpitävistä/talvikäyttöön sopivista kengistä: Vedenpitävät paljasjalkakengät talvikäyttöön.