Paljasjalkakenkien pesu, puhdistaminen sekä hajunpoisto

Paljasjalkakenkien pesu ja puhdistaminen: monet käyttävät paljasjalkakenkiään ilman sukkia säilyttääkseen paljain jaloin olemisen tunteen. Monien paljasjalkakenkien materiaalit päästävät kengästä kosteutta läpi kumpaankin suuntaan. Muutaman viikon hikoilun ja mudassa juoksemisen tuloksena kengät saattavat haista – eikä vain vienosti vaan enemmänkin tyyliin “jätä-kengät-oven-ulkopuolelle”…

Suurin syy jalan hajulle on hiki. Paljasjalkakengät saattavat vähentää jalkojen hikoilua, mutta haju tulee bakteereista, sienieliöistä ja muista mikrobeista jotka asustavat ihmisen kehossa ja kuolevat pois. Nämä mikrobit viihtyvät kosteassa, lämpimässä ja pimeässä ympäristössä joten kengät antavat täydellisen hautumispaikan. Poistamalla tämän mikrobien kaipaaman kasvualustan hajua ei enää ole.

Kannattaa myös huomata, että varsinkin mikäli käytät kenkiä ilman sukkia, on parempi pestä jalat ennen kenkien käyttöä, sen sijaan että laitat kenkiin jo valmiiksi likaiset jalat.

Puhdistaminen ja peseminen:

Vibram FiveFingers:

Kaikki Vibram FiveFingers -mallit (Classic, Sprint, KSO, Flow, Bikila) ovat konepestäviä, myös kengurunnahkamallit (Trek, Moc, Performa, Performa Jane). Huomaa, että FiveFingersejä ei kuitenkaan suositella laitettavan kuivausrumpuun, anna niiden kuivua itsekseen.

Merrell Barefoot:

Myös Merrellin paljasjalkakengät ovat konepestäviä. Keinotekoisista materiaaleista tehdyt kengät voidaan pestä kylmällä vedellä ja ilmakuivata.

Feelmax:

Pyyhi lika pois märällä kankaalla, tai harjaa kevyesti pehmeällä harjalla. Kengät voi myös pestä haalealla vedellä (ei suositella kuitenkaan nahkakengille) ja miedolla pesuaineella. Älä käytä muita lisäaineita. Erilaiset nahanhoitotuotteet käyvät Feelmaxin käyttämälle nahalle. Vedenpitävyyttä voi lisätä erilaisilla nahalle tarkoitetuilla kyllästysaineilla. Jos peset nahkakengät, älä kuivata niitä auringossa tai lämmössä (nahka saattaa kutistua ja kovettua).

VivoBarefoot:

Suositellaan käyttämään normaaleja laadukkaita puhdistustuotteita kuten esimerkiksi nuppukkinahalle tarkoitettuja puhdistus- ja suoja-aineita. Konepesua ei suositella.

Soft Star -kengät:

Ylläpito: Soft Stareissa käytetty nahka on luonnostaan vettä hylkivää. Puhdista vedellä kostutetulla pyyhkeellä ja anna kuivua. Huolla aina halutessasi millä tahansa laadukkaalla nahkavoiteella, mutta pidä huolta, ettet osu kumipohjiin. Minkkiöljy saattaa löysätä pohjien sidontaa ja erottaa pohjaa vähitellen kengästä. Metallinhohtoiset materiaalit kuluvat ajan kanssa vanhan näköiseksi; tämä saattaa nopeutua kovassa käytössä ja mikäli kenkä on paljon tekemisissä veden kanssa.

Peseminen: Voit käyttää kosteaa kangasta tai mikäli tarpeen, pestä kengät käsin käyttäen hellävaraista shampoota ja viileää vettä. Ei ole suositeltavaa pestä nahkakenkiä usein koska se kuluttaa nahan luonnollisia öljyjä ja kuivattaa kengän jäykemmäksi.

Koneessa pesemistä ei suositella, mutta hätätapauksessa se on mahdollista. Älä kuitenkaan pese samalla mitään muuta, koska kengistä saattaa irrota väriä muihin tekstiileihin. Älä myöskään kuivaa kenkiä kuivausrummussa vaan vapaasti ilmassa – voit nopeuttaa kuivumista laittamalla kenkien sisään sanomalehteä ja vaihtaa sen kahdesti päivässä. Lampaannahkakenkien kuivumiseen saattaa kulua jopa 3 – 4 päivää mikäli kengät on kasteltu perusteellisesti. Kuitenkin käsinpesu on konepesua parempi tapa puhdistaa kengät kunnolla. Käsin pestessä muta ja kivet eivät myöskään mene tukkimaan putkistoa. Täytä ämpäri lämpimällä vedellä ja lisää pesuainetta (mikä tahansa hyvä pyykinpesuaine toimii).

Paljasjalkakenkien käsinpesu

  1. Upota yksi kenkä altaaseen / ämpäriin ja hiero sitä. Purista ja taita pohjaa jotta pesuaine menee kaikkialle kenkään. Vedä kenkä ylös vedestä oikeinpäin ja pyörittele vettä edestakaisin kengän sisällä pari kertaa. Kaada sitten vesi taas pois ja toista muutamaan kertaan. Toista sama myös toisella kengällä.
  2. Tyhjennä altaasta niin paljon vettä kuin voit ja ota sitten antibakteerista saippuaa ja levitä sitä kengän sisään pohjallisen päälle koko pohjan pituudelta varpaisiin asti – myös yläseinämiin.
  3. Kun olet hieronut molempiin kenkiin saippuaa, huuhtele ensimmäinen kenkä läpikotaisin juoksevalla lämpimällä tai viileällä vedellä. Varmista, että vesi käy kaikkialla kengässä.
  4. Kenkien olisi hyvä kuivua mahdollisimman nopeasti, ettei hometta synny eivätkä kengät ummehdu. Yleisesti henkari-/riippukuivaus on tehokas tapa siihen. Kunhan kenkä ei paistu suorassa auringonpaisteessa, kengät voi hyvin kuivattaa myös ulkona.
  5. Tämä vaihe on vapaaehtoinen: Suihkuta kenkien sisään antibakteerista suihketta – se voi pidentää pesuväliä

Paljasjalkakenkien hajunpoisto

Joissain tapauksissa kenkien puhdistaminen ja peseminen eivät poista hajua. Siinä tapauksessa tässä on muutama tapa poistaa tai ainakin vähentää hajua.

Kristallisuolat

Levitä jalkapohjiisi heti suihkun jälkeen kristallisuoladeodoranttia: se vähentää bakteerien kasvua jopa lähes 100 %.

Pyykinpesuaine ja soodataskut

Nämä kaksi olivat testauksessa kaikkein tehokkaimmat tavat poistaa hajua. Kannattaa suosia etenkin pesuainetta, joka ei vaikuta kengän väreihin ja on luonnonmukainen, eikä sisällä typpeä eikä fosforia. Soodataskun voit valmistaa näin:

Tarvitset:

  • 3 tl natriumbikarbonaattia eli soodaa
  • 3 tl aktiivihiiltä
  • 1 irtoteepussi tai vastaava ohut pussi

Sekoita jauheet keskenään ja laita ne pussiin, sinetöi tai sulje pussi tiiviisti. Nyt sinulla on soodatasku jonka voit laittaa suoraan kenkään poistamaan hajua. Tasku voi toimia jopa noin kaksi kuukautta ennen kuin se täytyy vaihtaa uuteen. Aktiivihiiltä saa apteekista.

(Joidenkin lähteiden mukaan jo pelkkä ruokasooda poistaa hajua.)

Etikka

Etikka toimii hyvin vähentämään hajua, mutta ei poista kaikkia bakteereja ja pieni haju saattaa käsittelyn jälkeen jäädä. Ota myös huomioon, että 2 %:en (pH 2.24) laimennettu etikka ja toistuva altistuminen auringon UV-säteilylle saattavat edistää kengän liimojen kulumista – mikä irrottaa vähitellen pohjaa kengästä etenkin FiveFingereissä.

Kuva: Roosh Inf3ktion (CC BY-NC-SA 2.0)